UŽAS

Živi zakopani: Radnici zemljom i kamenjem zatrpali dva mačića. Činilo se da im nema spasa...

Žena koja ih je dan prije vidjela u tom parku znala je da nisu mogli sami otići, jer su jako maleni, pa je počela kopati...
Zakopani mačić
 Anita Abramović

Postoje stvari koje su toliko užasne da ih je teško opisati, ali jednako tako postoji osjećaj sreće koji nas obuzme u trenucima kad vidimo da se nešto užasno mijenja u nešto lijepo. To ganuće osjetili smo gledajući snimke iz Kaštela: muškarac otkopava, miče zemlju, gura kamenje, a malo mače glasno mijauče. A onda, trenutak sreće, kad malena glavica proviri ispod kamena. U smrtnom srahu, gladna, jadna, ali itekako živa.

Otkud mala maca tamo? Dvije su. Riječ je o zemljištu u sklopu Parka Kambelovac, koji se uređuje. Lokalna aktivistkinja Anita Abramović dan prije vidjela je tamo mamu i dva mačića. Znala je da je to loše mjesto za njih, s obzirom na radove, ali i pse koji tamo dolaze. Objavila je njihove slike na društvenim mrežama i zamolila ljude da pomognu, kako bi se maknuli od tamo. Sklepala im je nekakvu kućicu od drva, kako bi ih radnici vidjeli. Napisala je: ljudi, pomozite. Ili će ih rastrgati psi ili zakopati bager.

Bila je u pravu. Zakopao ih je bager. Očito je da radnici kućicu nisu vidjeli. Valjda.

image
Mačići na improviziranoj kućici, dan prije zakopavanja
Anita Abramović

- Došla sam jučer i našla sve poravnato. Znala sam da nisu mogli nigdje pobjeći jer su maleni i strašljivi. Dakle? Živi su zakopani. Sati su prošli od tada i nisu mogli preživjeti. No, onda sam iskopala jednog. Znala sam je da je tu negdje drugi, pa sam zvala prijatelja vatrogasca da mi pomogne - napisala je ona. On je nastavio kopati i micati kamenja, tako da je akcija uspjela. Nevjerojatno, oba mačića bila su, nekim čudom, živa i zdrava. Prestrašena, naravno, jer je umjesto mame došao bager, ali oporavit će se.

Damir, vatrogasac koji joj je pomogao, noćas je zbrinuo malce. Što će biti dalje, ne zna se, ali je sigurno da traže dom. Što je s njihovom mamom?

- Tražim ja nju naokolo, ali sumnjam da ću je naći. Većinu mačaka s tog područja znam, ali nju ne. Sigurna sam da ju je netko s mačićima donio ovdje i ostavio, pa da se ona pokušava vratiti doma. Traži ljude koji su je ostavili. Kad sam ih našla, bili su zamotani u deki u parku - napisala je Anita i dodala kako bi voljela da se, nekim čudom, pronađe osoba koja je u park izbacila svoju mačku s dva malena i na taj način ih gotovo ubila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:06