NOVE SPOZNAJE

Znanstvenici konačno otkrili zašto veliki kitovi imaju nižu stopu raka od mnogih životinja

Niža je, svakako, i od stope te bolesti među ljudima. Odgovor je, zapravo, fascinantan
Ilustracija
 Hiroya Minakuchi/Minden Pictures/Profimedia

Zašto veliki kitovi imaju nižu stopu raka od mnogih životinja, ali i ljudi? – pitanje je na koje je odgovor pokušala dati nova studija, objavljena u časopisu Proceedings of the Royal Society, piše Slobodna Dalmacija.

Značaj istraživanja krije se u tome što rezultati otvaraju još jedan put u istraživanju potencijalnog lijeka u borbi protiv raka.

Istraživači su krenuli od činjenice da su kitovi tijekom svog dugog života izloženi brojnim patogenima, te da razvijaju poboljšane gene kako bi ih zaštitili od bolesti, poput mehanizma za popravak DNK i drugih bioloških procesa.

Odlučili su ispitati kako se geni kitova dupliciraju; sekvenciranjem DNK napravili su mapu gena za potiskivanje, "supresiju" tumora kitova i gena 15 drugih vrsta sisavaca.

Usporedivši ih, pronašli su 71 gen za potiskivanje tumora, koji su duplicirani u proučavanim kitovima. Također su otkrili "CXCR2", gen za koji se vjeruje da regulira imunološku funkciju, širenje tumora i oštećenje DNK.

"Bilo bi zanimljivo istražiti učinak varijanti gena za potiskivanje tumora identificiranih kod kitova u ljudskim stanicama. Takav put istrage mogao bi na kraju dovesti do razumijevanja novih putova koji služe za poboljšanje staničnih mehanizama zaštite od oštećenja DNK, raka i starenja", napisali su znanstvenici, prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:29