SLATKI TOBOLČARI

Znanstvenici riješili čudnovat fenomen, sada se zna zašto vombati izbacuju izmet u obliku kocke

Ovo otkriće može se primijeniti i na druga područja, poput proizvodnje, kliničke patologije i zdravlja probavnog sustava.
Vombat
 D. Parer & E. Parer-cook/Minden Pictures/Profimedia

Znanstvenici su konačno razriješili neobični fenomen vezan za izmet vombata. Zahvaljujući međunarodnom istraživanju otkrili su zašto simpatični tobolčari imaju izmet u obliku kocke.

U istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Soft Matter navodi se da se oblik kocke formira u crijevima, a ne na izlazu, kako se ranije mislilo.

Časopis je produbio saznanja iz prvotnog istraživanja predstavljenog na susretu Odjela za dinamiku tekućina Američkog fizičkog društva u Georgiji 2018. godine.

Dr. Scott Carver, ekolog za divlje životinje pri Sveučilištu Tasmanija i jedan od autora istraživanja, izjavio je da su postojale šarolike teorije o kockastom izmetu, ali da ih nitko nije testirao. Bilo je špekulacija da je analni sfinkter vombata u obliku kocke, da se izmet stisne između zdjeličnih kostiju, ali i 'kompletna besmislica' da vombati tapkaju fekalije u kockasti oblik nakon što ih izbace.

Projekt je nastao prije četiri godine kada je Carver secirao eutanaziranog wombata kojega je udario automobil i primijetio kocke u zadnjem metru njegovih crijeva. Carver je tada pomislio kako se radi o neobičnom trenutku.

- Zapaljujuće je to kada pomislite kako se proizvode kocke u mekanoj cijevi, rekao je.

Ekipa istraživača u Australiji, uključujući vodećeg veterinara u Zoološkom vrtu Taronga Larryja Vogelnesta, testirala je vlaknaste niti crijeva dok su fizičari u SAD-u sa sjedištem u Institutu za tehnologiju u Georgiji kreirali matematičke modele kako bi simulirali proizvodnju kockica.

image
Izmet vombata
Rob Walls/Alamy/Profimedia

Tim je otkrio velike promjene u debljini mišića unutar crijeva, varirajući između dvije krute i dvije fleksibilnije regije.

- Ritmičke kontrakcije pomažu u stvaranju oštrih kuteva kockica, rekao je Carver.

U trenutku kada su predstavljeni preliminarni rezultati 2018. godine istraživači su vjerovali da postoje četiri ukočena i četiri fleksibilnija područja, ali konačno istraživanje potvrdilo je da crijevo vombata ima dva ukočena i dva fleksibilna područja.

Od 2018. godine australski znanstvenici su proveli histologiju kao i CT pregled živog vombata i zaključili da promjene u debljini mišića, u kombinaciji s isušivanjem fekalija u debelom crijevu, daju prepoznatljivi oblik.

Na pitanje zašto baš vombati imaju ovu neobičnu značajku, Carver kaže da prema jednoj teoriji, vombati, sa snažnim njuhom komuniciraju jedni s drugima preko fekalija te da oblik izmeta sprečava da se fekalije otkotrljaju.

Također su otkrili da se fekalije u obliku kocke na nagibu od 8 stupnjeva valjaju daleko manje nego modeli sfernog oblika.

- Ovo je bilo jedno od neobičnijih projekata u kojima je Taronga imala prilike sudjelovati, pomalo otkačeno, ali daje odgovor na jako značajno pitanje, koje postavlja puno ljudi, rekao je Vogelnest.

Osim blagodati boljeg razumijevanja samih vombata, Carver je rekao da je otkriće naglasilo novi način proizvodnje kockica unutar meke cijevi, koje se može primijeniti i na druga područja, poput proizvodnje, kliničke patologije i zdravlja probavnog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 15:54