OBJAVLJENA I SNIMKA

Znanstvenici zabrinuti nakon što su im ribari pokazali ulov: ‘Ta riba u Jadranu? Jako loša vijest, budite oprezni!

Ova se riba kod nas još naziva i kuglakožom te četverozupkom, a voli topla mora diljem svijeta
 Facebook Splitska peškarija

U Facebook grupi Splitska peškarija objavljena je snimka napuhače (Sphoeroides pachygaster) koju su otkrili na tržnici ribom u tom gradu. Bila je malena, veličine ljudske jagodice, tako da je bilo jasno da se radi o mladoj ribi. Kažu kako im je informacija potvrđena s Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Razloga za paniku, kažu, nema.

Poznato je da postoje neke vrste napuhača koje su zaista opasne, no ova nije otrovna. No, svejedno nije dobro što je pronađena u našem moru.

- Zabrinjava činjenica da se ona lagano udomaćila u Jadranu te da je broj jedinki dosegao dovoljan broj da bi se mogli razmnožavati. Očito je da se radi o ribici kojoj je rodno mjesto naša strana Jadrana, što potvrđuje i drugi nalaz slične veličine koji se dogodio prije par dana. Riba je ulovljena na području Tribunja i to okružujućom mrežom plivaricom te je nađena u kašeti sa srdelom.... - pojasnili su.

Stručnjaci kažu kako u Jadranu žive opasne napuhače, zbog čega treba biti oprezan. Postoje, naime, napuhače čije je meso iznimno otrovno, no o cijelom nizu vrsta ove ribe se zapravo ne zna pouzdano jesu li opasne. Upravo zbog toga je najbolje s pažnjom pristupati ovim ribama, jer u slučaju da je riječ o nekoj otrovnoj napuhači, to za ljude može biti kobno. Kad je riječ o otrovu, bolje je ne istraživati sam, nego pričekati da stručnjaci kažu zadnju riječ.

Inače, ova se riba kod nas još naziva i kuglakožom te četverozupkom. Voli topla mora diljem svijeta i na takvim je mjestima nalazimo. U našem moru je, otkako postoji Hrvatska, viđena svega dvaput: prvi put sredinom devedesetih godina, i to u vodama srednjeg Jadrana, a potom je ulovljena 2012. godine u akvatoriju južnog Jadrana ispod Konavoskih stijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:51