KOLUMNA VETERINARKE

Acral lick dermatitis je čest problem, ali razloga za njegovu pojavu može biti puno

U ovoj kolumni dr.sc. Silva Rakočević, vlasnica ambulante Goldie, objašnjava što učiniti u kojoj situaciji
 Christian Müller/Alamy/Alamy/Profimedia

Prvo što će vlasnici kućnih ljubimaca primijetiti je učestalo lizanje jednog mjesta na nozi ili stopalu. To spada u opsesivno stanje, što znači da će pas dosta vremena provoditi u lizanju, obično uvijek istog mjesta.

Mnogo je temeljnih uzroka lizanja, a uzrok će utjecati na liječenje i tretman koji je potreban vašem psu. Zato je važno da veterinar dobije potpunu kliničku povijest, uključujući sve moguće probleme koji mogu dovesti do tih simptoma, kao što su:

1. Psihološki čimbenici- to su najčešći uzroci lizanja kože u pasa, najčešće prednjih dijelova jedne noge ili svih nogu. Oni mogu uključivati faktore stresa kao što su tjeskoba zbog odvajanja, dosada i stres. U nekim težim slučajevima razvije se opsesivno-kompulzivni poremećaj, gdje pas lizanjem otpušta hormone ugode (endorfin, dopamin), a to dovodi do još jačeg i učestalijeg lizanja, a rezultat je da se pas osjeća sigurno i zaštićeno.

2. Alergije - uzroci lizanja mogu biti alergije na hranu, neki paraziti u koži ili alergije na okolišne faktore (pelud, prašina, grinje). Svrbež je jedan od glavnih simptoma, što opet dovodi do opetovanog lizanja. Pritom dolazi do smanjenog osjeta svrbeža, ali zbog stalnog lizanja dolazi do pojave otvorene rane na tom mjestu i zadebljanja kože (granulom).

3. Bol - uzrokovana osnovnim stanjima kao što su prijelomi, upale kostiju i zglobova, traume, mogu biti uzrokom učestalog lizanja kao oblik olakšanja.

Vaš veterinar će obaviti pregled vašeg ljubimca, prvo njegovu kožu i provjeriti ima li drugih promjena, koji bi mogli pomoći u dijagnozi. Ako posumnjamo na bolna stanja i upale zglobova, dobiti ćemo smanjeni raspon pokreta pri istezanju, deformitet i otečenje zglobova, šepanje. Tada će biti možda potrebno napraviti i dodatne pretrage kao npr. ortopedski pregled, RTG ili CT.

Važan je razgovor s vlasnikom o tome, da li je pas imao neku povijest vezanu za alergijska stanja, kao što su svrbež kože, učestale upale uha, promjene na koži (crvenilo, krastice...). Psihološka povijest vašeg ljubimca također može pomoći u postavljanju dijagnoze. Vrlo često se u ordinaciji susrećem s takvim vrstama problema u pasa.

image

Silva Rakočević

Privatni album

Kada probamo otkloniti sva potencijalna stanja i razloge koji mogu dovesti do takve vrste ponašanja u pasa, ostaju nam samo psihološki uzroci učestalog lizanja. Vlasnicima je vrlo teško objasniti razloge zašto se to događa kod ljubimca. Odgovor vlasnika je obično: ‘Ne razumijem, ništa im ne fali, mi im pružamo veliku pažnju i ljubav‘. Ima više različitih razloga zbog kojih ljubimci ližu svoje šape. Pas može biti u stresu od straha, od gubitka drugog ljubimca u kućanstvu, gubitka jednog od ukućana, dolaska nove bebe u kuću, straha od odvajanja--. No, najčešći uzrok je ipak dosada. Psi su najveći dio dana sami, zatvoreni u kući, bez vlasnika, bez društva i tada počinju lizati neko mjesto na koži, jer se osjećaju sigurno.

Liječenje lick dermatitisa će ovisiti o osnovnom uzroku lizanja. Ako veterinar posumnja da se radi o alergiji na hranu, može psa staviti na tzv. eliminacijsku dijetu. Tada bi se simptomi morali postepeno smanjivati, ovisno o namirnicama koje izbacujemo ili uvodimo u prehranu. Već nakon 14 dana, moglo bi se vidjeti poboljšanje. Tada možemo uvoditi nove namirnice, uz pažljivo praćenje reakcija, kako bi se identificirao alergen. Tijekom tog vremena, potrebno je isključiti sve druge izvore hrane iz pseće prehrane, uključujući i poslastice.

Ako su dijagnosticirana različita bolna stanja kao uzrok učestalog lizanja, u razgovoru s vašim veterinarom pristupit će se saniranju bolnih stanja.

Ako su psihološki uzroci razlog takvog stanja, po preporuci veterinara, mogu se dati psima lijekovi protiv tjeskobe, pogotovo ako je stres najjači razlog bolesti. Trebamo promisliti koji uzroci stresa postoje u okolini psa, te ih pokušati ukloniti, ako je moguće. Vrlo teško vlasnici mogu protumačiti stresna stanja ljubimaca, jer ono što je nama normalno, psima može biti stresno. Ako je dosada uzrok lizanja, moramo se više baviti s našim ljubimcem, a to znači više šetanja, igranja i zabave.

Na mjestu lizanja kože vrlo često može doći do infekcije, koja sa sobom nosi, otok, bol i crvenilo, ponekad i gnojenje, pa pas to još jače liže i tada se vrtimo u zatvorenom krugu. Prvi postulat kod takvih stanja je spriječiti lizanje na bilo koji način. Najčešće je to plastični ovratnik, neki štitnik za nogu koju pas liže, zamatanje lezije i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 13:00