RIJEČ STRUKE

‘Ako pas pojede nešto što nije trebao, otiđite do veterinara. Ne gurajte mu prste u grlo, ne dajte mu senf ili sol‘

Ako se primjeni ispravno, indukcija povraćanja ima smisla maksimalno dva sata od gutanja nepoželjnog predmeta

Ilustracija

 Meike Brigitte Engels/Imagebroker/Profimedia

Stiglo je lijepo vrijeme i puno više vremena provodimo u prirodi, pa je i puno više prilika da naši ljubimci pojedu nešto što ne bi trebali. Premda vlasnici uglavnom paze, svi mi znamo da je potrebna jedna sekunda kako bi pas nešto pronašao i pojeo. Dok neki čiji su čupavci serijski izjelice hrane s livade obično dignu ruke i kupe brnjicu, mnogima ona nije draga, pa zato nastoje posebno pažljivo promatrati što im psi rade.

- Psi su radoznale životinje koje često pojedu ili progutaju različite stvari. Razumijevanje opasnosti može napraviti razliku između života i smrti psa. Nikada ne biste trebali sami pokušavati izazvati povraćanje bez savjeta veterinara.

Neki predmeti i tvari mogu napraviti veću štetu ako ih pas povrati (baterije, staklo, kiseline, lužine, oštri predmeti). Također, životinja može udahnuti ispovraćan sadržaj i dobiti aspiracijsku pneumoniju - kažu iz Veterinarske ambulanta Mr. Kvakan iz Čakovca.

Njihovi veterinari pojašnjavaju kako je najgora stvar - guglati. Dok ima savjeta koji su točni, većina nije. Ako čovjek nema pojma što radi, nipošto ne bi trebao nastojati da mu pas izbaci sadržaj svog želudca. Općenito nije riječ o nečemu što treba raditi doma, osim ako točno znamo što radimo.

- Ljudi i psi nisu isti i nikada ne smijete gurati prste u grlo svog psa kako bi izazvali povraćanje. Ne smijete dati psu senf ni sol te nikako davati sirupe koji se koriste u induciranom povraćanju kod ljudi. Ako se primjeni ispravno, indukcija povraćanja ima smisla maksimalno dva sata od gutanja nepoželjnog predmeta - dodali su veterinari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:03