SAVJETI

Evo što sve možete učiniti da svojem ljubimcu olakšate ove hladne dane

 Mikhail Japaridze/Tass/Profimedia

U Zagrebu je počeo padati prvi snijeg ove jeseni, a dobro je zahladilo i u drugim krajevima zemlje. Premda se čini da životinjama zima nije problem, zbog krzna, ipak trebaju našu pomoć.

Ono što svaki vlasnik automobila treba napraviti kada izađe iz kuće je pokucati na haubu limenog ljubimca. Mačke se često znaju zavući do motora, kako bi se ugrijale, pa stradavaju. Uz to, veterinari savjetuju da počistite antifriz, ako vam se prolije, jer on može biti poguban za pse i mačke.

Na što još treba paziti? Ne puštajte mačku vani, jer ako je snijeg visok, može se lako izgubiti. Pse ne bi trebalo puštati bez povodca, bez obzira na to koliko vole kopati tunele i valjati se u snijegu. Naime, veterinari upozoravaju da zbog hladnoće mogu privremeno izgubiti njuh, pa se lakše izgube.

Za vlasnike pasa tu je još nekoliko važnih stvari. Treba im pojačati hranu ako se istrčavaju u snijegu svaki dan, a ako mu je hladno, navucite mu kaputić. Njega, pak, neka ima na sebi samo u laganoj šetnji: ako će trčati po snijegu, skinite mu ga. Tjelesna temperatura će mu rasti i tada mu je kaputić smetnja. Kad se vratite u stan, operite mu šape i trbuh, kako biste skinuli snijeg i sol.

Također, imajte na umu važnu stvar: kako se automobil brzo zagrije, tako se i brzo hladi. Nemojte da vam se pas smrzne u automobilu čekajući vas dok obavljate kupovinu.

I naravno, uz to što vodite računa o svojim ljubimcima, učinite nešto dobro i za one koji nemaju sreće da budu nečiji, nego žive na ulici. Napravite im kućicu vani, pustite ih da prespavaju u haustoru zgrade ili garaži, nahranite ih. Jednako vrijedi i za ptice: kupite sjemenke i podijelite ih s njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:11