OPREZ

Evo zašto su prozori otvoreni na ‘kip‘ opasni za mačke i kako taj problem riješiti?

Mnogi novopečeni vlasnici to rade, posve nesvjesni opasnosti koja prijeti njihovim ljubimicama
 Likind/Alamy/Alamy/Profimedia

Mnogi novopečeni vlasnici mačaka nisu svjesni koliko napola otvoreni prozori mogu biti opasni za njih. Ne žele staviti mreže na prozore i balkone, pa zato paze - prozore i balkonska vrata drže otvorenima samo kad su oni u prostoriji, da mogu u svakom trenutku vidjeti ljubimca. Na stranu što to nije dovoljno - mački je dovoljna sekunda da skoči s prozora ili balkona za kakvim golubom.

No, velika opasnost su im i prozori otvoreni na ‘kip‘. Vlasnici često ostave tako otvorene prozore kad nisu doma, imajući na umu da im ljubimica ne može ispasti kroz taj prorez. To je istina, no on svejedno može biti iznimno opasan i koštati je života.

- To za macu predstavlja smrtonosnu klopku. Maca će skočiti prema otvoru, a kako joj na staklenoj površini kandže nisu od pomoći, otklizat će prema dnu otvora i neće moći izaći. Najgora opcija je da se maca zapne vratom i da se uguši.

Da bi zaštitili vašu macu nemojte prozore nikada otvarati „na kip“ i ostavljati ih tako bez nadzora. Ako ipak držite prozor otvoren na “kip” odvojite nešto kuna i kupite zaštitu za prozor, imate izbor zaštite za nagibne prozore, koji nisu skupi - poručuju iz udruge Devet života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 16:06