SLATKE UBOJICE

Evo zbog čega točno mačke vlasnicima donose ‘jestive poklone‘ i kako ih naučiti da to ne rade

Riječ je o prirodnom ponašanju, no zbog njega godišnje diljem svijeta stradavaju mnoge životinje
 Ivana Nobilo/Cropix

Mačke su prekrasna mala bića, no ponekad se znaju čudno ponašati i ostaviti svoje vlasnike bez riječi. Ako ste ljubitelj mačaka, vjerojatno ste čuli ili čak vidjeli kako doma donosi mrtvu životinju, piše World Cat Finder.

To može biti ptica, gušter, miš ili bilo koja druga životinja koja će mački biti privlačna. No, zašto je to tako? Zašto vam mačke vole donositi mrtve životinje? Je li to nešto povezano s njihovom prošlošću ili bi to moglo ukazivati na neki problem u ponašanju?

Lovački instinkti

Mačke u divljini moraju biti lovci da bi preživjele. Čak i majke uče svoje mlade kako loviti plijen i osigurati hranu. Stoga se nemojte iznenaditi ako ačka počne donositi kući mrtve životinje.

To je zapisano u njihovim genima, a iako posjedujete kućnu mačku koja nikada nije morala loviti kako bi došla do hrane, njezini instinkti bi mogli proraditi. Smatrajte to komplimentom jer će mačke donijeti svoj plijen u područje u kojem se osjećaju najsigurnije i u ovom slučaju, ovo je vaša kuća.ž

Poklon

Neke mačke mogu vidjeti plijen i sve male životinje kao potencijalni dar koji vam mogu donijeti. Ovaj čin bi se iz mačje perspektive mogao smatrati i komplimentom, iako ovaj “dar” radije ne bismo primili.

Žele se igrati

Često vaša mačka neće pokušati ubiti životinju već će se početi igrati, a tijekom igre bi mogla nenamjerno ubiti životinju ako je riječ o manjoj životinji. Nakon toga bi vam mačka mogla donijeti mrtvu životinju jer nije sigurna što drugo učiniti.

Što učiniti ako mačka donese mrtve životinje?

Mačke koje ubijaju i donose kući mrtve životinje ozbiljan su problem koji se mora riješiti. Iako će im to u većini slučajeva biti prirodno, to ne znači da je to ispravno. Na godišnjoj bazi mačke ubijaju milijarde malih životinja, što itekako utječe na okoliš.

Ako je vaša mačka jedna od njih i voli loviti i ubijati manje životinje, morat ćete pronaći pravi način da se vaša mačka zaustavi.

Kako biste zaustavili ovakvo ponašanje, možete poduzeti neke korake kako biste pomogli svojoj ljubimici i spriječili je da ubija i kući donosi mrtve životinje. Ovisno koliko voli loviti, neke mačke bi mogle brzo prestati s ovakvim ponašanjem, dok ćete se za druge morati dodatno potruditi.

Evo šest provjerenih savjeta koje možete učiniti kako biste uklonili ovakvo ponašanje iz života vaše mačke.

1. Preusmjerite njenu pozornost

Za početak, trebali biste pokušati preusmjeriti pozornost svoje mačke. Obično su one koje vole loviti i kući donositi mrtve životinje nedovoljno stimulirane i ako joj osigurate dovoljno dnevnih aktivnosti mogli bi riješiti ovaj problem.

Pronađite interaktivne igračke ili čak igračku miša za kojim bi vaša mačka mogla juriti po kući, a ona će osjećati zadovoljstvo nakon što ga uhvati. Na taj način neće morati izlaziti van i stvarno loviti.

2. Šetajte mačku na uzici

Šetanje mačke na uzici moglo bi riješiti ovaj problem. S povodcem mačka ne može lutati uokolo i eventualno loviti i ubijati male životinje. Sve više i više vlasnika mačaka počelo je koristiti povodac jer pruža dodatnu sigurnost ljubimcu dok je vani.

3. Držite mačku u kući određeno vrijeme

Opće je poznata činjenica da su male životinje koje mačke vole loviti uglavnom aktivne noću i u zoru, pa bi držanje mačke u kući moglo riješiti ovaj problem. Ako nema pristup životinjama, mačka neće moći loviti.

Međutim, ovo je samo djelomično rješenje, jer mačka i dalje može loviti ptice i druge životinje koje se mogu vidjeti tijekom dana.

4. Stavite joj zvono na ogrlicu

Stavljanje zvona na mačju ogrlicu neće spriječiti mačku u lovu, ali će biti odlično upozorenje za sve životinje da se sprema napad. Uz ovo zvono, druge životinje mogu imati dovoljno vremena da reagiraju i spase se.

To će riješiti problem vaše mačke koja kući donosi mrtve životinje, ali bi vaša mačka mogla postati tjeskobna i nervozna jer nije mogla završiti proces lova. OSim toga, ogrlice mogu biti opasne i ugroziti im život, pa bi bilo bolje da je uopće nemaju oko vrata.

5. Promijenite njezin raspored hranjenja

Možda je razlog za lov to što je mačka gladna i želi pronaći hranu. Pokušajte promijeniti njezin raspored hranjenja i podijeliti obroke tako da ih dobiva više puta tijekom dana. Na taj način mačka može dobiti hranu svakih nekoliko sati i možda neće imati želju za lovom.

6. Razgovarajte sa svojim veterinarom

Ako ništa od navedenog ne riješi problem, bilo bi dobro da razgovarate sa svojim veterinarom. On će sigurno imati još nekoliko preporuka o tome što možete učiniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 11:18