NEMINOVNO JE

Kako prepoznati znake starenja kod pasa i što se može poduzeti da njemu taj dio života bude lakši

Smatra se da nakon navršene sedme godine života, bez obzira na veličinu, postaju seniori
 Keith Larby/Alamy/Alamy/Profimedia

Psi stare kao i ljudi - posijede, manje se kreću, slabije vide i čuju, sve više žele sjediti na toplom i sve češće spavaju. No starenje je vrlo individualna stvar: poznato je da manje pasmine dulje žive, pa samim time i stare kasnije, no činjenica je da zapravo postoje velike razlike po pitanju toga. Neki psi dobiju sijede s 5, drugi s 15 godina. Neki će slabije vidjeti, drugi s tim uopće neće imati problema.

No, smatra se da svi psi kad navrše sedam godina ulaze u kategoriju starijih pasa. Vlasnici tada trebaju početi više nego prije obraćati pozornost na sitnice. I premda je starenje različito, nekoliko je uobičajenih znakova da je počelo.

1. SIJEDE

Počinje već između sedme i osme godine života, ali zapravo se najviše vidi kod crnih pasa. Prvo sijede dlake na njušci, oko očiju i na obrazima, kao i na ušima. U narednim godinama, sijeda dlaka postaje na na tijelu, repu i šapama.

ŠTO ČINITI: Ništa, počnite nositi sivo kad šetate skupa, da budete modno usklađeni.

2. SLABIJI SLUH

U to ne spada ono kad mu šest puta vičete da ne jede tu crkotinu, a on vas ne čuje. Svi znamo da se tad samo pravi i da je ta gluhoća kratkotrajna. No, ako se počne teže buditi ili vam se ne odaziva kad ga zovete izdaleka (pritom budite sigurni da se ne pravi, nego da zaista ne čuje), to je pokazatelj da je proces počeo. Uz to, ako mu priđete s leđa a on se preplaši, onda znate da problem postoji. Naravno, ne mora biti do starenja, ali provjerite s veterinarom.

ŠTO ČINITI: Paziti na to da se zbog činjenice da ne čuje ne nađe u opasnosti. Dakle, nema šetanja bez uzice po kvartu (to je ionako zabranjeno, jer pas mora biti vezan na javnoj površini osim ako nije drugačije propisano), jer bi pas mogao preći cestu i ne čuti ni vas ni automobil koji dolazi. Bilo je dobro da se na ovo ranije pripremite: kad učite psa naredbe, dobro je da svaka od njih uz riječ ima i kretnju, pa će pas i u starosti znati koji vaš pokret znači da sjede, legne ili čeka.

3. SLABIJI VID

S vremenom se i to događa. No, pošto psima vid nije primarno osjetilo, sljepoća ih ne onemogućava u normalnom životu. Oni se zapravo relativno brzo naviknu da ne vide i žive normalno.

ŠTO ČINITI: Nemojte mijenjati raspored stvari u vašem životnom prostoru, kako bi pas naučio raspored i ne bi se sudarao s predmetima.

4. SPORIJE KRETANJE, GUBITAK MIŠIČNE MASE...

Počnu psi u nekom trenutku sporije ustajati, teže se penjati uz stepenice i slične stvari. Ako imate većeg psa, kod njih je artristis čest u starijoj dobi.

ŠTO ČINITI: Posebna hrana, suplementi i, ako zatreba, posebne nosilice, koje vašem psu omogućavaju da ipak normalno izlazi van u šetnju (premda ćete mu vi pomoći). U mladosti napravite prevenciju: izbjegavajte stepenice koliko možete, kupite psu rampu za penjanje na krevet i nemojte da skače s visine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:14