PITAMO VETERINARA

Kako pružiti mački najbolji početak života? Uravnoteženom prehranom

Hrana koju dajemo mačićima u prvoj godini života, uvelike utječe na njihovo buduće zdravlje
 Purina

Kada u naš dom uđe nova mačka, s njom dođe i puno veselja, ljubavi i topline, baš kao što dođe i osjećaj odgovornosti za život drugog bića. Zato svojoj mački već od samog početka želimo pružiti lijep život i dobro se brinuti za nju. Briga o dobrobiti i zdravlju naše mačke, kao i o njezinoj prehrani, uvijek je na nama vlasnicima i zato za svoje mačke trebamo pažljivo donijeti važne životne odluke, poput one o sterilizaciji, vrsti hrane i načinu života.

Nakon sterilizacije, koju svakako preporučujem napraviti, važno je pripaziti na prehranu mačke. Znanost je poprilično napredovala u svim područjima pa danas sterilizirana mačka živi dobar i jako zdrav život, a pomoću posebno formulirane hrane će izbjeći sve probleme koji se mogu pojaviti kao posljedica sterilizacije. Težina sterilizirane mačke ne mora nužno narasti i ona se ne mora udebljati jer posebno formulirana hrana drži njezinu težinu pod kontrolom, a uravnotežen udjel minerala štiti mokraćni mjehur sterilizirane mačke.

image
Purina

Važno je da mačkama osiguramo uravnoteženu prehranu koja se temelji na znanosti jer je to osnova za optimalno zdravlje i početak života vaše mačke. Zato uvijek preporučujem hranu PURINA® PRO PLAN®. Osim toga, važno je slijediti i neke općenite upute za dobrobit ljubimaca.

Prva i najvažnija takva uputa je omogućiti mački stalni pristup svježoj vodi, danju i noću. Druga najvažnija uputa je da pri prelasku na drugu hranu svojoj mački date period prilagodbe i novu hranu uvodite postupno, kroz 7 do 10 dana, kako biste izbjegli crijevne tegobe. Treća uputa je da svojoj mački ne dajete više hrane nego što joj je potrebno, čak ni mačićima koji brzo rastu. Naročito nemojte pretjerano hraniti sterilizirane mačiće. Njima se također preporučuje jesti optimalnu količinu hrane i to na temelju uputa proizvođača hrane za određenu dob ljubimca.

Zdravlju svoje mačke možete pružiti dodatnu potporu time da joj u prehranu uvrstite probiotski dodatak s dobrim bakterijama dokazanog djelovanja, kao što je PURINA® PRO PLAN® Feline FortiFlora®. Osim što jačaju imunološki sustav, probiotici potiču dobro zdravlje crijeva. Ovo može biti osobito korisno u periodu pojačanog stresa, primjerice kada se mačić odvaja od majke i seli u novi dom.

Hrana koju dajemo mačićima u prvoj godini života, uvelike utječe na njihovo buduće zdravlje.

image
Purina

Mačići izgrade čak 75 posto svoje tjelesne mase tijekom prvih nekoliko mjeseci života i zato je iznimno važno da prehranom dobiju sve potrebne hranjive tvari kako bi normalno rasli i razvijali se.

PURINA® PRO PLAN® Nutrisavour je kompletna i uravnotežena mokra hrana za mačiće koja sadrži sve potrebne hranjive tvari, uključujući DHA za podršku zdravom vidu i razvoju mozga. Pakiranja mokre hrane su jako praktična. Vrećica mokre hrane kombinira sve nutritivne vrijednosti koje mačići trebaju, s okusom puretine koji vole.

PURINA® PRO PLAN® Original Kitten potpuna je i uravnotežena suha hrana za mačiće koja sadrži sve potrebne hranjive tvari, uključujući DHA za podršku zdravom vidu i razvoju mozga. Suha hrana sadrži i kolostrum ili prvo mlijeko koji pomaže u jačanju imunološkog sustava mačića kako bi ovi mališani mogli dobro započeti život.

Uz sve informacije i pregršt dostupnih opcija, mi vlasnici možemo donositi bolje izbore i time svojim mačkama pružiti duži, sretniji i zdraviji život.

Ako imate dodatnih pitanja na temu prehrane steriliziranih mačaka, pišite nam na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a dr. Ivana Pilić će odgovoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:07