NIJE LAKO

Kako ukloniti pseći urin s tepiha? Nekoliko je stvari koje možete pokušati, ali jedno ne smijete napraviti

Ako ništa ne pomogne, možemo pozvati stručnjaka koji se bavi čišćenjem
 Aliaksei Verasovich/Panthermedia/Profimedia

Nije rijetkost da naši psi, a posebno štenci, dožive ‘nezgodu‘ u kući. Mnogi vlasnici štenaca neminovno će vidjeti mrlju mokraće na tepihu i,sasvim jasno, neće joj se obradovati. Mrlja ružno izgleda i smrdi, pa je odmah treba maknuti. Miris će se, naime, s vremenom pogoršati, a može privući i razne bakterije, piše World Dog Finder.

Kako očistit urin? Najprije treba papirnatim ručnikom ili krpom probati ukloniti što više tekućine. Krpu se može pritisnuti na mrlju, ali ni slučajno je ne trljati, jer ćemo time samo raširiti urin po tepihu. Potom na nju treba nanijeti sredstvo za čišćenje. Njega možemo napraviti i sami, miješanjem vode i octa. Tom tekućinom trebali bismo poprskati mokri dio tepiha, pustiti da odstoji 15 minuta i nježno suhim ručnicima ukloniti svu vlagu.

No, nekad to ne pomaže, pa sve i dalje smrdi. Kada je miris još uvijek prisutan, može se pošpricati sodu bikarbonu preko mokraće i ostaviti da odstoji preko noći. Soda bikarbona prirodni je upijač mirisa koji će neutralizirati sav preostali smrad. Nakon što miris nestane, treba usisati sodu bikarbonu s tepiha.

Tu i je aktivni ugljen, prirodni borac protiv neugodnih mirisa. Najbolje je posudicu napunjenu aktivnim ugljenom stavite blizu mrlje. Trebali bi ga ostaviti nekoliko dana kako bi se potpuno uklonio miris.

No, nekad ni to ne pomaže, pa je jedino što možemo napraviti pozvati stručnjaka koji se bavi čišćenjem tepiha. Pri dogovoru, treba mu naglasiti o kakvoj se mrlji radi, tako da nam odmah može reći ima li iskustva s tim mrljama ili ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:23