PITAMO VETERINARA

Koje su bolesti srca kod pasa, kako ih spriječiti i može li se s njima živjeti?

Na pitanja odgovara zagrebačka veterinarka Silva Rakočević vlasnica ambulante Goldi

Silva Rakočević

 Privatni album

Srčane bolesti u pasa pogađaju do 15 posto populacije. Dok su srčani udari dosta rijetki, zatajenje srca je mnogo češće i obično uzrokovano osnovnom bolešću srca. Bolesti mogu biti prisutne od rođenja ili se mogu javiti u tijeku života psa. Oko 95 posto srčanih bolesti je stečeno, obično kao posljedica općeg trošenja srca, ali povremeno i kroz srčanu grešku ili infekciju. Najčešća srčana bolest, u 75 posto slučajeva, je kronična valvularna bolest (KVB) ili drugim imenom- endokardioza.

KVB nastaje kada srčani zalisci oslabe s godinama i ne zatvaraju se potpuno, nego počnu propuštati krv natrag u lijevu pretkomoru. Iako u srcu postoji pet zalistaka, ova bolest zahvaća mitralne zaliske, a ponekad i trikuspidalne. Rizik od razvoja srčanih bolesti raste kako psi stare, a manje pasmine kao primjerice minijaturni pudli, jazavčari, koker španijeli, King Charles španijeli i pinčevi, imaju mnogo veću vjerojatnost da će razviti ovo stanje.

Druga poznata bolest srca je dilatacijska kardiomiopatija (DCM), koja je puno rjeđa i pogađa oko pet do deset posto pasa. Bolest se najčešće javlja u većih i velikih pasmina pasa (dobermani, doge, bokseri). Ovdje dolazi do širenja srčanih komora zbog slabljenja i istegnutosti srčanog mišića. To sprječava srce da ispravno pumpa krv.

Tu možemo spomenuti i srčane crve, ali na sreću taj parazit nije prisutan u svim dijelovima svijeta. Svejedno, ako putujete u inozemstvo, provjerite da li je vaš pas tretiran sredstvom protiv srčanog crva.

Znakovi bolesti srca su: nedostatak energije, nesvjestica i kolaps, čest kašalj, poteškoće s disanjem, naglo povećanje ili gubitak tjelesne težine i napuhnut trbuh

Nažalost bolesti srca se ne mogu izliječiti, ali uz ranu dijagnozu i uzimanje specijalnih lijekova, psi mogu održati dobru kvalitetu života. Vaš će veterinar nakon podrobnog pregleda srca, odrediti terapiju. U takvim slučajevima, prehrana igra važnu ulogu u povećanju kvalitete života psa. Masne kiseline i antioksidansi, sredstva za jačanje srčanog mišića, lijekovi za smanjenje tlaka, diuretici, su važni u liječenju srčanih bolesti.

Većina srčanih bolesti ne može se spriječiti, osim srčanog crva. Rana dijagnoza i pravovremeno liječenje jedini su način poboljšanja života srčanih bolesnika. Jako je važno da svog ljubimca vodite na redovite zdravstvene preglede.

Da otkrijemo neku bolest srca, veterinar će prvo poslušati rad srca, zatim napraviti UZV srca, EKG, po potrebi RTG pluća i grudne šupljine, UZV abdomena, laboratorijske pretrage krvi. Savjetujem vlasnike da ne čekaju da pas ostari, jer kada dođu kod veterinara i otkrije se bolest srca, može biti prekasno. Nakon šeste godine starosti psa, preporučujemo sistematski pregled koji uključuje i pregled srca. U nekih pasmina, kao kod King Charles španijela pregled srca treba napraviti i puno ranije. Samo tako ćete biti zadovoljni sa životom i zdravljem vašeg kućnog ljubimca i omogućiti mu lijep, zdrav i sretan život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:49