DOBRO JE ZNATI

Koliko često moramo izvoditi pse vani da ‘obave‘? Evo što o tome kažu stručnjaci...

Najbolje je, slažu se, pse otprilike voditi uvijek u isto vrijeme, kako bi se navikli na to
 Douglas Fisher/Alamy/Profimedia

Vlasnici se često pitaju koliko često bi pse trebali voditi van da obave, kako oni to često kažu, nuždu broj 1? To ih posebno muči ako ostaju duže na poslu i brinu se hoće li pas popiškiti neko mjesto u kući. Stručnjaci smatraju kako psi na wc moraju jednom svakih 6-8 sati i to je idealno za njegovo zdravlje. Mnogi se drže principa da psa treba izvesti tri puta dnevno, barem toliko, i to je točna brojka.

No, naravno, ne odnosi se to pravilo na sve pse. To koliko često moraju zaliti neko stablo ovisi o pasmini, ali i starosti, tome koliko piju vode, imaju li problema sa zdravljem... No, svakako je nužno da redovito odlazi obaviti svoje, jer će inače imati problema s mokraćnim sustavom.

Jasno je da štencima i starijim psima treba više odlazaka vani. Oni koji su najboljim godinama, i savršeno zdravi, mogu u hitnim slučajevima bez nezgoda izdržati i do 15 sati, ali veterinari ne preporučuju vlasnicima da zaista provjere maksimalno vrijeme zadržavanja mokraće, jer to nije zdravo za naše ljubimce. Ako predugo trpe, mogu dobiti infekciju.

Najbolje je, slažu se, pse otprilike voditi uvijek u isto vrijeme, kako bi se navikli na to. Nama je to korisno jer znamo otprilike u koje vrijeme uvijek ide obaviti svoje, pa ako se ne popiške, znamo da nešto ne valja. Osim toga, možemo vidjeti i promjene u obrascu mokrenja - ako piški svakih nekoliko metara, to može i značiti da pas ima problema sa zdravljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:49