PITAMO VETERINARA

Koliko često treba prati psa i da li pritom smijemo koristiti blage šampone, recimo, one za bebe?

Na pitanje odgovara Branimir Rebselj, vlasnik zagrebačke ordinacije Veterina Branimir

Ilustracija

 Dzmitry Kliapitski/Alamy/Alamy/Profimedia

Ovo je tema oko koje se često lome koplja između veterinara, vlasnika i uzgajivača pasa. Svatko ima svoje mišljenje, no ovdje se ne radi o interpretaciji, nego o činjenicama. Ono što znam, a i što mi se tijekom rada potvrdilo, je da u pravilu psa ne treba kupati, osim kad se životinja uprlja do neprepoznatljivosti. Ako se uvalja u blato, izmet, leš životinje ili nešto slično, naravno da ćete ga oprati. No redovno pranje, vođeni logikom da se mi tuširamo svaki dan pa mogu i oni, jako je loše.

Psa možete oprati čistom mlakom vodom i to je sasvim dovoljno. No, ako baš ni to ne pomaže, upotrijebite neki od medicinskih šampona uz obaveznu konzultaciju s vašim veterinarom. Ni u kojem slučaju nemojte koristiti ljudske šampone ma koliko god oni bili blagi ili posebno rađeni za bebe. Često možete pronaći i savjete kako baby puder učinkovito suzbija miris pasa i da je to zdravo za pse što je u potpunosti krivo.

Nemojte to raditi.

image

Branimir Rebselj

Privatni album

Pseća koža sadrži mnogo lojnih žlijezda rasprostranjenih po cijeloj koži i baš one su zadužene za zdravlje kože vašeg psa, pa ispiranjem tog zaštitnog sloja samo povećavate rizik da nešto s kožom pođe po zlu.

Što se tiče štenaca oni općenito imaju malo intenzivniji miris, miris legla. Ipak su dva mjeseca svi živjeli zajedno sa svojom majkom koja ih je svakodnevno čistila ližući ih. Taj miris će kroz nekoliko dana nestati i nema potrebe radi toga štenca kupati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:01