SLATKE NJUŠKE

Kunići su popularni kućni ljubimci, a evo što o njima treba znati prije nego ih dovedemo doma

Neke zanimljivosti o toj vrsti životinja podijelili su s nama volonteri udruge Mrkvica

Kunić

 Neja Markicevic/Cropix

Kunići su među najpopularnijim kućnim ljubimcima o našoj zemlji, no mnogo toga o njima nije poznato široj javnosti. Zbog toga volonteri iz udruge Mrkvica objavili cijeli niz tekstova u kojima vlasnike educiraju o tome kako brinuti za ove čupavce.

Jedna od stvari koju je važno o njima znati jest da mogu živjeti slobodni u stanu, može ih se naučiti da odlaze na jedno mjesto na toalet, no grizu kablove i jedu kućne biljke, pa valja biti veoma oprezan što se toga tiče. Vole živjeti u paru, a u tom slučaju je najbolje mužjaka kastrirati.

- Mužjaci ne pate nakon kastracije. Mnogo je pozitivnih razloga zašto kastrirati mužjaka. Kastracija ženke se također preporučuje do starosti dvije godine, jer su upalni procesi i tumori reproduktivnih organa nekastriranih ženki daleko najčešći razlog ugibanju ženki kunića u dobi od 4-6 godina starosti. Prije kastracije držite mužjaka i ženku odvojene jer vrlo rano spolno sazrijevaju. Nakon kastracije također neka jedno vrijeme budu odvojeni - preporučujemo šest tjedana jer toliko dugo mužjak još može biti plodan.

Ne parite kuniće ako ne znate kuda ćete s mladima. Nije ih tako jednostavno udomiti, te ima mnogih kunića koji već traže dom. Ne parite kuniće različitih veličina - ako je kunićica manja od mužjaka, dolazi do velikih komplikacija kod poroda i gotovo sigurnih smrtnih posljedica za bebe, te mogućih za majku. Ne parite premladu kunićicu ili kuniće različitih vrsta, iz istog razloga - pojasnili su.

Sijeno i voda im moraju stalno biti dostupni. Bilo bi dobro četkati ih i potrebno im je rezati nokte. Lakše podnose hladnoću nego vrućinu, no iz zdravstvenih razloga nikako nije dobro da proživljavaju velike temperaturne razlike.

- Pitomi kunići ne mogu preživjeti u prirodi, stoga ih ne puštajte da se sami snalaze, jer oni neće znati kako - dodaju iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:27