PAZITI NA KOLIČINU

Mačke ‘moljakaju‘ neki zalogaj s vašeg tanjura? Evo koje im četiri namirnice smijete dati...

Premda padamo u napast da im damo malo toga što jako žele, moramo se zaustaviti
 Lightspruch/Alamy/Alamy/Profimedia

Mačke su mesojedi, no mnoge od njih vole i druge namirnice, one koje mi jedemo. Premda padamo u napast da im damo malo toga što jako žele, moramo se zaustaviti, jer neke naše vrste hrane nisu zdrave za njih. No, postoje četiri namirnica za koje stručnjaci kažu da su sigurne i da ih možemo podijeliti s našim mačkama. Pri tom, naravno, moramo paziti na količinu.

1. Jaja

Zdrava su im zbog masti, proteina, vitamina, minerala.... No, ne bismo im smjeli davati sirova, jer to može dovesti do problema s bakterijama, nego samo ona koja su termički obrađena. To znači da s našim čupavcima možemo jaja koja su skuhana ili pržena, ali bismo pritom trebali izbjegavati začine.

2. Lan

Znamo da su sjemenke lana zdrave za nas, ali su dobre i za naše čupavce. Pune su vitamina, minerala i vlakana koja su dobra za njihovo zdravlje. No, ne smijemo ih samo tako baciti u njihovu zdjelicu s hranom - treba ih samljeti prije obroka (trebaju biti svježe mljevena, to je jako važno) i umiješati je u njihovu hranu.

3. Brusnice

Bogate su vlaknima, vitaminima i mineralima, a posebno su dobre za zdravlje urinarnog trakta. One su dobre za zdravlje mačaka, no, moguće je da se nekim mačkama neće svidjeti ideja da ih jedu - bilo da ih odmah odbije miris, ili pak da je pokušaju pojesti, zaključe da im je okus odvratan i ispljunu ih.

4. Borovnice

Veoma su zdrave zbog toga što su pune vlakana i vitamina C. Dobre su za mnogo toga: od urinarnog trakta, preko probave, ali i za poboljšanje imuniteta, kako za nas, tako i za naše mačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:25