AKO JE ZIMA, NIJE LAV

Na kojim temperaturama trebamo prestati voditi pse u višesatne šetnje? Evo što kaže stručnjakinja

Štencima je uglavnom najteže, a na njih treba misliti i tijekom noći

Ilustracija

 Ranko Suvar/Cropix

Neki psi, čini se, ne osjećaju hladnoću. Kada izađemo van, ništa im ne smeta. No, ima onih koji nisu te sreće: psi bez poddlake, stariji ili mlađi. No, kako zapravo biti sigurni je li vani dovoljno toplo za naše pse? Lorna Winter, suosnivačica aplikacije za treniranje štenaca Zigzag, za Metro je rekla ako trebamo imati na umu samo jedno pravilo. Ako je vani -5 stupnjeva, ili niže, najbolje je pse samo kratko izvoditi.

- Ako trebate kapu i šal da biste hodali vani, vjerojatno će i vašem psu biti hladno. Ako se kreću, zbog fizičke aktivnosti im može bit toplo, ali imajte na umu da je pločnik hladan - pojašnjava Winter.

Jasno, to ovisi o pasminama. One koje imaju deblje krzno, poput newfoundlandera, huskyja i mastifa, lakše će podnijeti niske temperature.

- Pasmine koje imaju kraću dlaku i manje su manje sposobne podnijeti hladno vrijeme su, recimo, chihuahue, whippeti i francuski buldozi - dodala je i pojasnila kako ona vlasnicima tih pasa uvijek savjetuje da im nabave odjeću. Ne mora to biti ništa posebno - džemper, kaputić ili neka topla majica. Poanta je da im pomogne u zadržavanju tjelesne topline.

Štencima je uglavnom najteže, a na njih treba misliti i tijekom noći. Obično mnogi smanje grijanje tijekom vremena koje provedu spavajući ili se ono automatski gasi, pa se treba sjetiti da im damo neki izvor topline. Recimo, kakvu deku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:04