DA SVE PROĐE DOBRO

Na što treba paziti prije kastracije mačaka? Najvažnije je pravilo vezano za hranu, a evo i zašto

Vlasnik se mora pridržavati strogih pravila kako ne bi ugrozio život svojeg ljubimca
 Illia Bondar/Alamy/Alamy/Profimedia

Većina vlasnika mačaka jednom ih u životu mora pripremiti za kastraciju. Istina, riječ je o rutinskom zahvatu, no svejedno ne možemo mačku samo tako dovesti i ostaviti kod veterinara.

Pravilna priprema mačke za kastraciju od strane vlasnika vrlo je važna kako bi operacijski zahvat prošao bez nepotrebnih komplikacija. Udruga Devet života na Facebooku je podijelila sa svojim pratiteljima sve one savjete koje oni dobiju od veterinara.

- Kod starijih životinja i kod životinja koje su bolesne, preporučljivo je napraviti biokemijsku analizu krvi ili neku drugu pretragu koju veterinar odredi. Biokemijskom analizom krvi veterinar dobiva na uvid stanje pojedinih organskih sustava, a to mu pomaže u izboru najprikladnijeg anestetika, kako bi sama operacija i oporavak prošli što lakše za životinju.

Najvažnija stvar je pravilo o postu prije zahvata. To znači da prije kastracije od zadnjeg obroka mora proći najmanje 12 sati. Bitno je da cijelo vrijeme jedino bude dostupna zdjelica s vodom.

U pravilu svi anestetici koji se daju mogu izazvati nagon za povraćanjem, što svjesnoj mački ne predstavlja problem, dok kod anestezirane vrlo često dovede do problema, jer nije u stanju taj sadržaj izbaciti iz usta, nego se može dogoditi da udahne ispovraćani sadržaj, a to može dovesti do vrlo ozbiljnih problema, od teške komplicirane upale pluća pa čak do gušenja vlastitim ispovraćanim sadržajem. Dakle, mačka mora biti praznoga želuca.

U pravilu, mačke ostaju u ambulanti na promatranju dokle god se djelomično ne probude iz anestezije. Prije nego što dođe po mačku, vlasnik bi trebao kod kuće pripremiti prostoriju u kojoj će boraviti ostatak dana poslije operacije. Prostorija treba biti topla, zamračena i po mogućnosti bez predmeta s kojima bi se životinja mogla ozlijediti dok se budi iz anestezije (anestezirane mačke pokušavaju ustati na noge, ali pritom često padaju dok djelovanje anestetika ne prestane).

Nakon dolaska doma, mačka se smješta u pripremljenu prostoriju i pušta da se sama polako budi, uz vaše povremene kontrole.

Dok životinja nije potpuno budna, hrana i voda su strogo zabranjeni jer se refleks gutanja nije do kraja vratio, te bi hrana ili voda mogli završiti u plućima umjesto u želucu. Kada smatrate da se mačka probudila, probajte joj ponuditi malo vode.

Ako životinja može piti vodu, možete dati malu količinu hrane, ali uz nadzor.

Mačke koje su bile na operaciji moraju ostati u transporteru dokle god se potpuno ne probude, jer premda vama mačka izgleda svjesno, njezina percepcija okoline je uveliko promijenjena, te postoji velika mogućnost da se ozlijedi ako ju pustite da slobodno hoda kućom.

Kod kastriranih ženki mačaka vlasnik mora osigurati da ne skaču i ne propinju se, kako šavovi ne bi popustili ili pukli.

Ako mačka liže ranu, pokušava skinuti šavove, mora joj se staviti ovratnik odgovarajuće veličine kako bi se spriječilo diranje rane.

Za oporavak mužjaka dovoljno je 24 sata, dok kod ženki u pravilu treba do pet dana - stoji u njihovoj objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:26