UDRUGA DEVET ŽIVOTA

‘Najbrži način uništavanja veze s mačkom je udaranje, plašenje, vikanje...‘

Oni koji odluče udomiti mačku moraju biti spremni u odgoju koristiti druge metode i nadmudriti je, pojašnjavaju volonteri
 Jacob Laugesen/Alamy/Alamy/Profimedia

Iz osječke Udruge Devet života poručili su svima onima koji razmišljaju o udomljenju mačke da moraju biti svjesni o kakvim se ljubimcima radi. Jednostavno se ljudi moraju pomiriti s činjenicom da će u njihovim čupavim, slatkim i voljenim ukućanima uvijek ostati dio koji je pomalo divlji.

- Najčešća opravdanja za vraćanje mačke na skrb Udruzi su da grebe namještaj, mjauče po noći, popiškila se izvan wc-a, penje se na kuhinjske elemente, penje se po zavjesama, skače iznenada na članove obitelji, a najdraže opravdanje nam je: smrdi kad “kaka” - kažu iz udruge, čiji su se volonteri prisjetili i jednog slučaja od prije par godina. Javio im se čovjek koji je htio da mačka ode od njega jer je bila jako glasna, posebno noću, a uz to je i tvrdio kako je, odjednom, postala agresivna.

- I tako je mačka završila kod nas – prvo na promatranju. Trajalo je duže vrijeme dok nismo shvatili što je postao uzrok agresivnosti. Mačka je bila je kažnjavana, vjerojatno je trpjela udarce iako na sebi nije imala oku vidljivih ozljeda. Bojala se svakog naglog podizanja ruku ili predmeta. Uz to sve shvatili smo da je i gluha. Najbrži način uništavanja veze s mačkom je udaranje mačke, plašenje, vikanje ili bilo kakav drugi negativan pristup. Kaznom nećete izmijeniti ponašanje mačke, osim što će ona misliti da vas treba izbjegavati ili kao u ovom slučaju počet će se braniti - dodali su.

Oni koji odluče udomiti mačku moraju biti spremni u odgoju koristiti druge metode i nadmudriti je tako da postignu da se ona ponaša kako ona želi. Najbolje je u tu svrhu koristiti poslastice i pohvale.

- Svakog potencijalnog udomitelja savjetujemo kako postupati s mačkom, jer nam je stalo da imate dobar odnos s ljubimicom, a pogotovo je dobar odnos važan za zdravlje mačke. Mačke koje se boje nalaze se u stalnom stresu, a stres je kod mačaka okidač za razvoj bolesti. Mačke vole mirno, predvidljivo okruženje s mirnim, predvidljivim ljudima koji im dozvoljavaju da budu mačke. Opuštena, sretna mačka je zdrava mačka, a zbog toga ćete i vi biti sretniji - dodali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:04