KOLUMNA VETERINARKE

‘Nemojte srljati u nabavu psa i odabrati ga po izgledu: Riječ je o važnoj odluci, koja uključuje drugo živo biće‘

Svoje mišljenje o ovoj temi s nama dijeli dr.sc. Silva Rakočević iz zagrebačke ambulante Goldi

Silva Rakocevic

 Darko Tomas/Cropix

Pas je jedini prijatelj kojeg možemo ‘kupit‘“. Čovjek i pas međusobno jedan drugom puno daju. Prijatelji su koje povezuje mnogo istog, ali i različitog. Kada imate psa, niste sami, imate vjerno biće koje vas čuva i neizmjerno voli. Oni nam pomažu da lakše prebrodimo stresan i naporan suvremeni život i uvijek su spremni za igru. Djetetu je pas prije svega zahvalan partner i oslonac pri socijalizaciji, dok starijim ljudima pruža životnu radost, povezuje ih s vanjskim svijetom, uklanja usamljenost i omogućava zbližavanje s drugim osobama.

Prije nego kućnog ljubimca dovedemo u kuću, moramo dobro razmisliti. Pri kupnji novog automobila pažljivo pregledavamo upute, izračunavamo troškove i damo si mnogo truda prije nego se odlučimo. Pse često nabavljamo, nekad jako brzo i bez puno razmišljanja. Zato moramo dobro razmisliti kojeg psa stvarno želimo, a moramo imati naumu da je to živo biće, koje će nam

uskoro postati član obitelji.

Voditi treba računa o načinu stanovanja, stan ili kuća s vrtom, koliko katova, da li postoji lift ili ne, o našem slobodnom vremenu, o našoj dobi, o financijskoj situaciji i mogućnostima. Nikako psa nemojte kupovati ili udomljavati po izgledu ili trenutnoj modi. U protivnom, psa se želimo riješiti, a vrlo često završi na ulici.

Kada štene ili pas dolazi u kuću, morali bi se pripremiti za njegov dolazak. Što se prehrane tiče, najbolje da dobijemo upute od uzgajivača, koju hranu je štene tamo jelo. U dobi oko dva, do tri mjeseca, štene odvajamo od majke, a ono može jesti već gotovu hranu za pse. Već s tri tjedna mu uzgojitelj može dati gotovu pseću hranu. Pripremite mu posudu za hranu i vodu, mjesto za spavanje, igračke, možda pelene za trening mokrenja,, češalj ili kefu i eventualno šampon za štence.

Upute o brizi i njezi možete dobiti u svim pet shopovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 18:57