ČUDAN PRIZOR

Neobična živa gomilica na podu u Zagrebu: Što je to i zbog čega vlasnici pasa moraju posebno paziti

Jesu li to obične pčele, afričke pčele ili ose, više je mišljenja jer fotografija nije dovoljno jasna

Ilustracija

 Jordi Boixareu/alamy/alamy/profimedia

Objava na Facebooku uznemirila je mnoge vlasnike pasa, koji prizor poput onog objavljenog na profilu Potraga za šapicama nikad nisu ni vidjeli. Svjestan toga, vlasnik profila je odlučio objaviti što je to točno na podu i zašto je to opasno. Snimka je, kako je pojasnio, nastala u zagrebačkom kvartu Trnje.

- Prije dvije ili tri godine susjedinog psa i mog Caspera ugrizla je osa, ali jedna od onih koje hodaju po zemlji, ne lete. Imaju izuzetno jak otrov. Nakon samo par minuta, Casper je klonuo i skoro pa mrtvog sam ga trčeći nosio do prvog veterinara. On nam je rekao za te ose. Ove sam prije nekoliko dana snimio u mom kvartu i da, to su te opasne zuajlice. Zvali smo pomoć i ovaj je rol uklonjen, a pretpostavljam da ih ima posvuda - stoji u objavi, čiji je autor objasnio da, ako vidimo psa koji odjednom jedva hoda i počinje padati kao da mu se spava, da trebamo odmah otići do veterinara.

Stručnjak s kojim smo razgovarali kaže da se ne radi o osama, nego o pčelama. Vrijeme je rojenja, tako da smatra kako je ovo jedan takav roj, koji je zastao da se odmori. Iako su češće ma kakvom drvetu, moguće ih je pronaći i na tlu. Potrebno je biti oprezan kako im ne bismo naštetili te kako one ne bi ozlijedile nas ili naše ljubimce.

No, postoji još jedna mogućnost. Na tlu mogu biti afričke pčele, koje su mutirale i njihov je otrov puno jači nego u običnih pčela.

- Imali smo takve slučajeve u ambulanti. Rojevi na tlu su dosta čudna stvar, ali nije nemoguće. U svakom slučaju, vlasnici moraju biti na oprezu - kaže zagrebačka veterinarka Silva Rakočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 14:12