PITAMO VETERINARA

Noćna mora svih vlasnika pasa: Evo što sve trebate znati o divljem ječmu i kako ga se riješiti

Savjet nam daje veterinarka Silva Rakočević iz zagrebačke ambulante Goldi

Ilustracija

 Mar-fre/Alamy/Alamy/Profimedia/Mar-fre/Alamy/Alamy/Profimedia

Divlji ječam ili stoklasa je biljka koja ima ljekovita svojstva, ali nama veterinarima, kućnim ljubimcima i vlasnicima može raditi velike probleme. To je biljka koja ima specifičan oblik i strukturu. U prirodi joj taj oblik olakšava razmnožavanje. Djeca se vole igrati tom biljkom na način da trgaju klasove i od jednog cijelog klasa dobiju mnogo sitnih komadića koji su vrlo oštri na vrhu.

Taj mali dio klasa je pri vrhu uzak i tvrd, što mu omogućuje da lako probije kožu, a zatim može putovati ispod kože u svim smjerovima i tom oštricom može prodire u dubinu kože i može putovati dosta daleko od mjesta gdje je ušao.

Ono što bi savjetovala svim vlasnicima da nakon šetnje u prirodi, specijalno po livadama koje su pokošene, pregledaju svog psa - mačka vrlo rijetko dolazi s takvim problemima. Pregledavamo naročito sve jastučiće između prstiju na šapama, iako se klas može zavući u kožu cijelog tijela, naročito u pazuhe i prepone gdje je koža najtanja.

image

Silva Rakočević

Privatni album

Vrlo često ulazi u uho, naročito kod nižih pasmina pasa, a ponekad se može naći i u oku, ispod trećeg očnog kapka ili ispod gornje ili donje vjeđe, ponekad i u rodnici kujice. Kada klas putuje po tijelu, za sobom ostavlja infekciju i gnojni trag, jer klas predstavlja strano tijelo u organizmu. Kada dođe do te faze, nemoguće ga je samostalno ukloniti, treba potražiti pomoć veterinara. Ponekad je potreban čak i kirurški zahvat vađenja klasa.

Na ulaznom mjestu klasa u koži, stvara se gnojna oteklina, koju pas počne lizati. Time još više unosi infekcija u ranicu od ulaska klasa i problem se još više razvija. Ako je klas ušla u šapu, pas može početi šepati, pogotovo ako duže vrijeme liže mjesto ulaska. Kada klas uđe u uho, primijetit ćete promjenu ponašanja kod ljubimca. Može naginjati glavu na stranu , otresati glavu kao da hoće nešto izbaciti iz uha ili će se smiriti zbog boli.

Nas savjet je da svakako kada primijetite da se klas zapiknuo u kožu, ili je već ušao, ali još malo viri, da ga pokušate izvaditi prstima ili pincetom. To radite vrlo lagano, jer se i taj dio klasa može trgati, pa jedan dio može zaostati u koži. Klas putuje pod kožom i izgleda kao bor, a kada ga hoćete izvaditi onda se pretvara u bor okrenut naopako.

Kada veterinar izvadi klas, mora se paziti da ne dođe do jačeg razvoja infekcije, pa se daju i antibiotici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. siječanj 2023 01:48