PITAMO VETERINARA

Noćna mora svih vlasnika pasa: Evo što sve trebate znati o divljem ječmu i kako ga se riješiti

Savjet nam daje veterinarka Silva Rakočević iz zagrebačke ambulante Goldi

Ilustracija

 Mar-fre/Alamy/Alamy/Profimedia/Mar-fre/Alamy/Alamy/Profimedia

Divlji ječam ili stoklasa je biljka koja ima ljekovita svojstva, ali nama veterinarima, kućnim ljubimcima i vlasnicima može raditi velike probleme. To je biljka koja ima specifičan oblik i strukturu. U prirodi joj taj oblik olakšava razmnožavanje. Djeca se vole igrati tom biljkom na način da trgaju klasove i od jednog cijelog klasa dobiju mnogo sitnih komadića koji su vrlo oštri na vrhu.

Taj mali dio klasa je pri vrhu uzak i tvrd, što mu omogućuje da lako probije kožu, a zatim može putovati ispod kože u svim smjerovima i tom oštricom može prodire u dubinu kože i može putovati dosta daleko od mjesta gdje je ušao.

Ono što bi savjetovala svim vlasnicima da nakon šetnje u prirodi, specijalno po livadama koje su pokošene, pregledaju svog psa - mačka vrlo rijetko dolazi s takvim problemima. Pregledavamo naročito sve jastučiće između prstiju na šapama, iako se klas može zavući u kožu cijelog tijela, naročito u pazuhe i prepone gdje je koža najtanja.

image

Silva Rakočević

Privatni album

Vrlo često ulazi u uho, naročito kod nižih pasmina pasa, a ponekad se može naći i u oku, ispod trećeg očnog kapka ili ispod gornje ili donje vjeđe, ponekad i u rodnici kujice. Kada klas putuje po tijelu, za sobom ostavlja infekciju i gnojni trag, jer klas predstavlja strano tijelo u organizmu. Kada dođe do te faze, nemoguće ga je samostalno ukloniti, treba potražiti pomoć veterinara. Ponekad je potreban čak i kirurški zahvat vađenja klasa.

Na ulaznom mjestu klasa u koži, stvara se gnojna oteklina, koju pas počne lizati. Time još više unosi infekcija u ranicu od ulaska klasa i problem se još više razvija. Ako je klas ušla u šapu, pas može početi šepati, pogotovo ako duže vrijeme liže mjesto ulaska. Kada klas uđe u uho, primijetit ćete promjenu ponašanja kod ljubimca. Može naginjati glavu na stranu, otresati glavu kao da hoće nešto izbaciti iz uha ili će se smiriti zbog boli.

Nas savjet je da svakako kada primijetite da se klas zapiknuo u kožu, ili je već ušao, ali još malo viri, da ga pokušate izvaditi prstima ili pincetom. To radite vrlo lagano, jer se i taj dio klasa može trgati, pa jedan dio može zaostati u koži. Klas putuje pod kožom i izgleda kao bor, a kada ga hoćete izvaditi onda se pretvara u bor okrenut naopako.

Kada veterinar izvadi klas, mora se paziti da ne dođe do jačeg razvoja infekcije, pa se daju i antibiotici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 18:09