SAVJETI

Otišli smo kod nutricionista i saznali kako je najbolje hraniti psa s visokim ph mokraće

U Husse nuticionističkom centru otkrili su nam da par kapi lososova ulja navede psa da oduševljeno popije svu vodu
 Marko Todorov/Cropix

Tita ima problema s lužnatim urinom cijeli život. Otkrila sam to sasvim slučajno, kad je imala godinu dana i bila na sistematskom pregledu. Odmah mi je rečeno da moram promijeniti prehranu - ona ne smije jesti meso, koje je do tada jela, jer joj smeta puno proteina u prehrani. Godinama sam se mučila s njenom hranom, isprobavala ove i one kombinacije, kontrolirajući ph urina. Na kraju sam priznala poraz i prebacila je na medicinsku hranu.

Lužnatost kontroliram trakicama. I da, izgledam smješno trčkarajući za njom i pokušavajući ugurati trakicu papira pod mlaz, dok ona piški. No to je najbrže - na trakici točno vidim koliki je ph. 6 je idealan, 7 može proći, dok su 8 i 9 loši. Znala je ona imati i 9, te struvite (to se utvrdi nošenjem urina kod veterinara), a puno struvita na kraju stvori kamenac.

image
Marko Todorov/Cropix

S urinary hranom je sve u redu, ali sam ipak htjela provjeriti mogu li nekako ipak izvesti da jede normalnu hranu. Zato smo otišle u Nutricionistički centar Husse, smješten u Zagrebu, koji je jedini u našoj zemlji. Tamo sam potražula odgovore na pitanja što i kako dalje.

- Od struvitnih kamenaca češće obolijevaju ženke. Čimbenici koji utječu na stvaranje struvitnih kamenca su nedostatni unos vode, spolna i pasminska sklonost te bakterijske infekcije koje pogoduju stvaranju lužnate mokraće. Činjenica jest da problem postoji cijeli njen život. Ukoliko je njezin problem s lužnatim urinom sada na normalnoj razini i nema bakterijske infekcije, možete probati s fiziološkom hranom. Svakako je obavezno da joj cijeli njezin život pratite pH urina te ukoliko se on poveća mora ponovno prijeći na medicinsku hranu koja će biti prilagođena njezinom stanju - kažu +direktorica Josipa Petković, nutricionistica Ana Mikić i veterinarka Letizia Antonella Radović.

image
Marko Todorov/Cropix

Pitaju me pije li puno vode. Ne, pojašnjavam, zapravo je pije prilično malo. Podvalim joj vodu kad dobiva obroke, jer obilno namočim kekse, ali ne mogu tu puno učiniti. One mi kažu da ipak mogu nešto napraviti.

-Iako su češći slučajevi da mačke odbijaju vodu, postoje i psi koji je nerado piju. Lososovo ulje ima miris koji je jako privlačan našim ljubimcima. Dodavanjem svega nekoliko kapi u vodu, psa će miris ulja privući te će bez problema popiti više vode - kaže Josipa.

Kako bi odmah vidjeli da li će lososovo ulje pomoći da Tita popije vodu, Josipa donosi zdjelicu s vodom u koju stavlja par kapi lososovog ulja. Ja šokirano gledam psa s kojim osam godina živim i koju voda ne zanima pretjerano (osim kad treba plivati), kako požudno ispija cijelu zdjelicu.

- Lososovo ulje je ujedno bogato i omega-3 masnim kiselinama, odličnim za jačanje imuniteta, kvalitetu kože i krzna. Za Titu i njezino stanje je bitno da pije veliku količinu vode kako bi se mjehur češće ispirao - pojašnjava Ana.

image
Marko Todorov/Cropix

Njen savjet je da počnem svaki tjedan mjeriti ph (inače to radim, po preporuci veterinara, jednom mjesečno). Ostalo nam je još nekoliko kilograma medicinske hrane pa, ako sve bude ok kad je potrošimo, da je ne naručujem. Tada mogu uzimati običnu hranu, samo joj dodavati pastu za zakiseljavanje urina. Na taj način bi sve trebalo biti ok. Smijem li joj kuhati?

- U njezinom slučaju je bolje da joj ne kuhate. Teško je pronaći pravi omjer i balans svih potrebnih nutrijenata koje Tita treba dobiti, a u njezinom slučaju ne treba riskirati. Najbolje je pronaći prilagođenu hranu njezinom stanju i držati se propisanog načina prehrane. Naravno, možete joj napraviti pseću tortu za rođendan, u normalnim količinama, to neće utjecati na njezino zdravlje.Također poslastice za pse bi trebalo davati što rjeđe - pojašnjava Ana.

image
Zagreb, 061020.
Husse centar, Naserov trg.
U novootvorenom Husse centru strucnjaci daju savjete kako othraniti psa.
Na fotografiji: pas Tita.
Foto: Marko Todorov/CROPIX
Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:39