OPREZ!

Ovo su biljke koje psi i mačke ne smiju pojesti, jer su izrazito opasne za njih

Psi i mačke odmah počinju sliniti, povraćati i ili imaju proljev, pa je nužno odvesti ih veterinaru
 Sergej Razvodovskij/Panthermedia/Profimedia

Mnogi psi skloni su tome da vani u koječemu vide slastan obrok. Obično ih vlasnici puste da jedu bilje, misleći da im je ono neškodljivo, no moraju biti na oprezu. Postoji nekoliko biljaka koje su im toksične. Ne odnosi se to samo na pse, nego i na mačke.

Trebalo bi u širokom luku izbjegavati jednog od vjesnika proljeća, visibabe. Cvijeće nije bezazleno, no lukovica je opasna i ako je pas proguta, mogao bi povraćati, imati proljev... Tulipani su također otrovni. Cijela biljka, a posebno lukovica je izrazito toksična za naše ljubimce. Simptomi su jednaki kao i nakon što pojedu visibabu.

Potom bi trebalo izbjegavati šafrane, divlje zumbule i narcise. U slučaju gutanja cvijeća ili lukovica psi uvijek počnu sliniti, povraćati i imaju proljev. Najbolje je odmah otići do veterinara, posebno ako vlasnici ne znaju koju je biljku točno njihov ljubimac pojeo i koju količinu. No, čim počnu sliniti ili povrate, to je znak da su pojeli nešto što nisu trebali, pa je potrebno potražiti pomoć stručnjaka.

- U kakvom će pas biti stanju ovisi o količini koju je pojeo. Ovisno o tome on će sliniti, imati alergijsku reakciju, a posljedice mogu biti i kobne. Najbolje je da vlasnik utvrdi, ako ikako može, što je točno pas pojeo i odmah ga odvede do veterinara - smatra veterinarka Silva Rakočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:47