ANATOMIJA

Pas je doslovno plakao, suze su joj frcale iz očiju... Veterinar mi je otkrio nešto nevjerojatno

Branimir Rebselj jedan je od najboljih zagrebačkih stručnjaka za pseću oftamologiju, pa je on obavio pregled
 Ranko Suvar/Cropix

Oči koje suze nisu baš rijetka pojava među psima, no kad iz njih doslovce počnu frcati suze, a krmelje čistite neprestano, jasno je da se nešto događa. Zbog toga smo moja ljubimica i ja otišli na pregled u Veterinu Branimir, čiji vlasnik slovi za jednog od najboljih psećih oftalmologa u Zagrebu. Htjela sam utvrditi što se točno događa - njene suze su se naglo pojavile nakon povratka iz Osijeka, pa sam mislila da je moguće da joj smeta nešto u zagrebačkom zraku. Ili je virusno...?

- Nije virusno, no tko zna, možda je očni crv. Baš sam prije par dana imao takav slučaj, i to iz centra Zagreba. Prenose ga mušice, nema obrane. Pas je isto tako suzio, pa tek kad smo smirili upalu, vidio sam crva. To je zapravo bolje od bilo kakve alergije, jer se brzo riješi - kaže Branimir Rebselj i počinje pregled.

image
Ranko Suvar/Cropix

Pregledava okolinu očiju, koje su čiste. Rubovi vjeđe su vlažni, konjunktive su blago zažarene. Mjeri količinu suza u očima, radi flourscein test, koji je pozitivan. Stavlja joj u oči kapi zelene boje, pa čekamo da to procuri na nos. S lijeve strane se to odmah događa, s desne nešto kasnije.

- Psima višak suza ide kanalićem kroz nos. No, njoj je taj kanal problematičan na oba oka, a na desnom izraženije. To je zato što su joj donji kapci tako položeni. Možete to otići operirati, ali mislim da nema potrebe za tim. Nije to tako jako izraženo, njoj ne smeta, - kaže Branimir, koji nalazi oštećenje rožnice. Daje nam kapi i zakazuje susret za sedam dana.

image
Ranko Suvar/Cropix

Na tom pregledu kaže kako oštećenja više nema. Ponavlja cijeli pregled i na kraju zaključuje kako ne postoji vanjski uzrok pojačanom "plakanju". Oči su savršeno zdrave. Očigledno neka alergija, recimo, proljetna ili na prašinu, dovede do začepljenja kanalića u oku i onda zato oči jako suze.

- Tu se ne može ništa. Takvo je anatomsko stanje, koje alergija pojačava, i gotovo. Ono što moram reći je da nikako ne smijete na pamet davati kapi psu. Ako joj opet počnu jako suziti oči, dovedite je na pregled, nemojte koristiti kapi koje sam vam dao ovaj put. Možda će idući put biti isti problem, a možda i ne, tako da nemojte psu napraviti problem uzimajući terapiju napamet - zaključuje Branimir.

image
Ranko Suvar/Cropix

Dakle, alergija. Nije to usamljen slučaj - mnogi psi pate od raznih vrsta alergija, kao i ljudi. No, ovi pregled su bili korisni da shvatim kako postoji veći problem, a to je anatomski. Nikad prije nije mi takvo što rečeno, tako da nisam pojma imala da s njenim kapcima nešto ne valja. Sad barem znam što mi je raditi: brisati joj oči i pratiti situaciju. Ako se pogorša, opet na pregled.

I stara pouka: ne liječiti psa sam. Premda postoji mnogo mjesta na internetu gdje vlasnici dijele iskustva jedni s drugima, nije baš pametno slušati te savjete. Jedan simptom može značiti puno različitih stvari, pa je najbolje provjeriti s liječnikom o čemu se radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 14:02