NJUŠKE

Pas koji laje? To je normalno ponašanje, a evo kada vlasnik mora nešto poduzeti...

Postoji šest vrsta laveža i trebalo bi utvrditi koji je razlog vokalnog izražavanja kako bi se nešto promijenilo
 -/Ardea/Profimedia

Pošto psi ne mogu govoriti, koristit će različite načine za komunikaciju s nama, drugim psima i životinjama. Lajanje će služiti kao oblik komunikacije s drugima. No što napraviti ako počne pretjerano lajati na druge pse tijekom vaših svakodnevnih šetnji? Svaki pas će kad-tad zalajati na druge pripadnike svoje vrste i u tome nema ništa loše. Problem može nastati ako počne lajati na svakog psa kojeg vidi i tada treba potražiti pomoć stručnjaka, piše World Dog Finder.

Ovo je šest najčešćih razloga zbog kojih bi vaš pas mogao početi lajati na druge pse.

1. Teritorijalno lajanje

Mnogi psi su teritorijalne životinje, a ako vaš pas laje na druge pse dok prolaze blizu njegove kuće ili imanja, razlog bi mogao biti teritorijalni lavež. Lajanjem će vaš pas poručiti da je ovo njegov teritorij i da mu drugi psi ne bi trebali prilaziti osim ako žele probleme.

Ovo je normalno ponašanje uglavnom povezano s pasminama čuvara i vrlo je hvaljena osobina. Ne želite da vaš pas čuvar spava dok se uljezi približavaju vašem posjedu.

2. Društveno lajanje

Svi znamo da su psi društvene životinje i da uživaju u društvu, bilo da je to čovjek ili društvo drugih pasa. Ako vaš pas počne lajati na druge pse dok zauzima sretan položaj, mašući repom, najčešći razlog za takvo ponašanje je to što se vaš pas želi družiti.

Lajanjem će vaš pas pokušati drugim psima dati do znanja da se želi družiti i igrati.

3. Lajanje za traženje pažnje

Ako je vaš pas u parku za pse ili negdje okružen različitim psima i počne lajati na određenog psa, vjerojatno traži pažnju od tog psa.

Ovim lavežom vaš će pas pokušati započeti interakciju koja bi potencijalno mogla dovesti do igre.

4. Reaktivno lajanje

Svaki je pas drugačiji, a različiti psi mogu imati različite razine aktivnosti. Općenito, reaktivnost se opisuje kao pretjerana reakcija na određene podražaje; najčešće je ovaj podražaj drugi pas.

Vašem bi psu moglo biti neugodno zbog straha, uznemirenosti ili nekih loših prošlih iskustava te bi mogao početi pretjerano lajati na drugog psa. Lajanje će se javiti kao reakcija na njegovu nelagodu.

5. Agresivno lajanje

Agresivno lajanje pojavit će se kada vaš pas želi dati do znanja drugim psima da mu se ne približavaju. Mogli bi postojati različiti okidači za ovaj agresivni lavež, ali za sve njih krajnji cilj je držati drugog psa podalje.

Većina slučajeva agresivnog lajanja dogodit će se kod pasa koji nisu pravilno socijalizirani i ne znaju pravilno reagirati u prisutnosti drugih pasa, pogotovo ako su veći od njih.

Ako je vaš pas jedan od ovih pasa, savjetujemo vam da potražite pomoć od profesionalnog trenera pasa, koji može pomoći vama i vašem psu da se bolje nosite s tim situacijama.

6. Frustrirano lajanje

Frustrirani lavež kod pasa može se dogoditi iz različitih razloga, a najčešće je povezan sa psima koji se ne mogu približiti drugom psu. Ako ste u uobičajenoj šetnji i vidite psa preko ceste, vaš bi pas mogao početi pretjerano lajati, a takvo bi ponašanje moglo biti frustrirajuće jer on ne može biti blizu tog psa.

U drugim slučajevima frustrirano lajanje može se pojaviti zbog uzice ili ograde koja dijeli dva psa.

Ova vrsta lajanja je posebno zabrinjavajuća jer frustracija može brzo prerasti u agresiju. Ovisno o vašem psu i njegovom karakteru, neki psi mogu imati visoku razinu tolerancije, dok bi drugi mogli vrlo brzo početi agresivno reagirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 10:59