PITAMO VETERINARA

Pas se češe, stvorila se rana iz koje lagano curi gnoj... Što je to i kako riješiti situaciju?

Na ovo pitanje odgovara nam veterinar Branimir Rebselj iz zagrebačke Veterine Branimir
Ilustracija
 Grazvydas J/Panthermedia/Profimedia

Često vlasnici znaju primijetiti da se psi češu na određenom dijelu tijela i pronaći, primjerice, ranu koja lagano curi. Pitaju me što da rade i ja im uvijek kažem kako je bez pregleda teško zaključiti, no da to zvuči kao gnojna upala kože uzrokovanom nekim mehaničkim inzultom, u ovom slučaju češanjem. U narodu se to naziva „hot spot“.

Javlja se najčešće u toplijih mjeseci u većih pasmina pasa na mjestima gdje je slabije prozračivanje kože, odnosno, gdje se skuplja više vlage. Na tom mjesto dolazi do naglog bujanja bakterija koje normalno žive na koži. U isto vrijeme pas se na tom mjestu počinje jače češati pa na taj način utrljava bakterije dublje u kožu gdje se one lijepo razmnožavaju i rade sve veće probleme.

image
Branimir Rebselj
Ranko Suvar/Cropix

Vrlo često je jedan od okidača za pojavu ove bolesti preosjetljivost na hranu, pa je u većini slučajeva potrebno uz terapiju vidljivog problema potrebno i korigirati prehranu.

No, vlasnicima zapravo uvijek kad me nazovu s ovakvim pitanjem savjetujem da odu veterinaru kako bi ranu obradili, psu dali antibiotik. Uz to, uvijek preporučujem da se uzme bris za mikrobiološku pretragu, kako bi vlasnik znao da antibiotik zaista djeluje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 15:51