VETERINARI UPOZORAVAJU

Pripazite, u vrijeme blagdana je četiri puta veća šansa da se psi otruju ovom namirnicom

Ni druga naša hrana im nije bezazlena, pa je najbolje ljubimcima dati poslastice koje smo kupili baš za njih

Ilustracija

 Michael Pettigrew/Alamy/Alamy/Profimedia

Vrijeme Božića rizično je za zdravlje naših ljubimaca. U našim je domovima mnogo hrane, dolaze nam gosti i u cijeloj gužvi psima i mačkama je lakše ukrasti kakav fini zalogaj koji je loš za njihovo zdravlje.

Veterinari tako upozoravaju da je u ovo doba godine četiri puta veća šansa da će se naši psi otrovati čokoladom. Kradu sve: čokoladne Djedove Mrazove, kockice čokolade koja padne na pod, a nije im strano ni uvaliti jezik u našu šalicu kakaa. Zbog toga mnogi od njih završe kod veterinara, zbog čega oni apeliraju vlasnike da budu svjesni da im je ta namirnica, čak i u malim količinama, iznimno škodljiva. No, nisu joj skloni samo psi, jer i mačke vole posegnuti za njom.

Također, ljubimcima ne treba dati našu hranu. Bilo da je riječ o mesu, povrću, francuskoj salati, alkoholu... Sve im to šteti, bilo da je riječ o začinima u hrani ili pak alkoholu, koji im je škodljiv sam po sebi. Jasno je da ih neka mrvica koja padne s blagdanskog stola neće ubiti, no veterinari potvrđuju kako u ovo doba godine imaju najviše posla oko životinja koje su se otrovale hranom, zbog čega je najbolje pripaziti. Ako im se već daje hrana, bilo bi najbolje da unaprijed odvojimo neki komadić za njih i ne začinimo ga.

Također, ne treba im davati kosti, a pileće su im smrtonosne. Staro je vjerovanje kako psi jedu kosti - mnogi veterinari upozoravaju kako one mogu zapeti u probavnom traktu i ili ga oštetiti, a mogu se i nagomilati u želudcu. Premda gladno gledaju sve što jedemo, to nije hrana za njih. Ako ih već želimo počastiti, sugeriraju stručnjaci, najbolje je kupiti kakvu poslasticu posebno za njih i to im darovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:04