MALE STVARI

Pseće starenje se ne može izbjeći, no možemo im olakšati život s tegobama koje ono nosi...

Ovisno o tome što ih muči, postoje rješenja koja bi mogla pomoći, no ključ svega su vlasnici
 Amelia Martin/Panthermedia/Profimedia

Starenje je nešto čemu se baš nitko od nas ne raduje, a posebno oni koji imaju kućne ljubimce. Oni žive manje od nas, što znači da će nam naši čupavi (ili pernati ili ljuskavi) prijatelji slomiti srce svojim odlaskom. Kada je riječ o psima, smatra se kako postaju seniori već nakon 8. rođendana. Naravno, velike pasmine i ranije.

Starenje nije kod svih isto - neki će imati problema sa sluhom i vidom, drugi će loše pamtiti. No, moguće je olakšati im stare dane. Kada vidimo da počnu gubiti sluh, više ćemo im rukama pokazivati što želimo. Možemo kupiti zviždaljku, pljeskati ili kuckati o drvo, jer čak i psi sa slabijim sluhom čuju visoke tonove.

Ako slabije vide, nema puno brige, jer im vid nije primarno osjetilo i mogu odlično živjeti i ako ostanu bez njega. Jedino što ne bismo trebali jest mijenjati uređenje stana. Najbolje je da stvari ostanu takve kakve jesu, čisto kako bi se lakše snalazili. Ako je prostor jednak kakav je bio, neće s tim imati problema.

Često starijim psima bude hladno, jer im cirkulacija usporava. Rješenje je jednostavno: kaputić kad su vani, deka doma, uključeni radijator ili peć uz koji se nalazi njihov jastuk. Muče ih bolovi i u zglobovima, zbog čega bismo im trebali pomoć: ne dozvoliti im da skaču kao nekada, kupiti dodatke prehrani i razna sredstva za olakšanje: rampu za penjanje u automobil, na kauč, krevet...

Valja pripaziti i na kilažu, jer se manje kreću. Zbog toga bi trebalo smanjiti količinu hrane u zdjelici, no veterinari preporučuju da se pređe na više obroka, koji su manji.

Starost nosi i psihičke probleme. Psi znaju često biti anksiozni, a javlja se i demencija. U oba slučaja treba biti strpljiv i nježan: pomaziti ih, pokazati im da smo tu uz njih, da nema razloga za nervozu. Na njih se ne smijemo ljutiti kad nešto zaborave i moramo se držati rutine koju su poznavali cijeli život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:21