SAVJETI

Ptica se zaletjela u staklo i srušila na zemlju? Evo kako joj pomoći

 Jeff Gritchen/Zuma Press/Profimedia

Brojke su šokantno velike: procjenjuje se kako godišnje milijarda ptica diljem svijeta ugine jer su udarile u zgradu. Zbog velikih brzina kojima lete, udarac u staklo je za njih najčešće koban. U plakatu kojeg je za ZOO Zagreb napravila Ana Milković stoji i da su mali prozori opasni - na kraju krajeva, pticama je prirodno uletjeti u mali prostor, kao što je onaj između granja u krošnji. Ptice ne primjećuju stakla, nego samo ono što je iza njih. U nekima vide odraz okoliša - lišće, nebo, stabla, pa misle kako je savršeno sigurno tim putem letjeti.

Kako to spriječiti? Najprije, maknite sobne biljke od prozora, da ptice ne bi mislile da je tamo sklonište. Kad god možete, navucite zastore i spustite rolete, tako da znaju da tim putem ne treba ići. Nije loša ideja oslikati staklo - temperama, naljepnicama za stakla...

No, ako se ipak dogodi sudar, najbolje je odmah prići ptici. Ako je udarac previše jak, životinjica će uginuti, no nekada su samo ošamućene. Tada ih je najbolje maknuti dok ne dođu sebi, kako ne bi nastradale dok opet ne polete. Ako takvih ozljeda nema, ona je pticu najbolje staviti u tamnu kutiju s rupama za zrak. Kutiju treba odnijeti dalje od predatora i kućnih ljubimaca, na toplo, mirno i tiho mjesto. Svakih petnaestak minuta dobro ju je iznijeti van i otvoriti. Ptica će odletjeti kada bude spremna.

Ako su vidljive vanjske ozljede, najbolje je odvesti ju veterinaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:17