OPASNO

Puštate mačku vani i stavili ste joj ogrlicu? Evo zašto to ne biste nikad trebali napraviti

Isto vrijedi, kaže veterinarka Silva Rakočević, i za ogrlice koje odbijaju buhe i krpelje

Ilustracija

 -/Ardea/Profimedia

Mnogi vlasnici mačaka koje imaju pravo izlaska iz kuće žele da se zna kako ona ima dom. Ne žele da je netko uzme misleći kako nema vlasnika, a uz to znaju da su ljudi mnogo ljubazniji prema mački koja nekome pripada. Pod tim mislimo da ljude koji mogu ozlijediti napuštenu životinju, ali se neće tako odnositi prema vlasničkoj. Svijet je okrutno mjesto, posebno za mačke, tako da su skrbnici tih životinja obično na oprezu. Uz to, kada mačku pogazi automobil, ako ima ogrlicu, veća je šansa da će vlasnik saznati da je nastradala, nego ako svi misle da je ničija.

Čipiranje u našoj zemlji, kad je riječ o mačkama, nije obvezno. Osim toga, čip se ne vidi, pa je mnogima jednostavnije mački staviti ogrlicu oko vrata i na taj način pokazati kako ona ima svoju obitelj. Ima ih jako lijepih, na njima su zvončići ili pak mali adresari u kojima se nalaze podaci o vlasniku. Tako, ako se maca izgubi, pronalaznik je uvijek može vratiti u njen dom. Dobra je to ideja, no zapravo ogrlica može ozbiljno ugroziti mačji život.

- Penju se one na stabla, preko ograde, provlače kroz grmlje... Mnogo je mjesta na kojima se mogu zakačiti tom ogrlicom i ugušiti. Istina je da takvih slučajeva nema mnogo, uglavnom mace vani nastradaju pod kotačima automobila ili od otrova, no ogrlica može biti opasnost na koju vlasnik može utjecati. Odnosno, može potpuno isključiti tu mogućnost tako što je ne stavi svojoj mački oko vrata. Ja to vlasnicima volim preporučim - ističe veterinarka Silva Rakočević.

Dodaje kako isto vrijedi i za ogrlice protiv buha i krpelja. Osim što za mačke koje mogu izlaziti preporučuje da se stavi ampula, a ne ogrlica, ako vlasnici baš jako žele, mogu staviti ogrlicu. No, pritom neka budu na oprezu.

- Mislim da bi bilo najbolje da se ogrlica protiv buha i krpelja makne s vrata prije nego mačku pustite vani. Tih par sati koliko je nema na sebi neće zaustaviti djelovanje repelenta, a možda će joj spasiti život - ističe Rakočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:19