GLADNE OČI

Smiju li psi jesti slaninu? Veterinari su prilično jasni po tom pitanju...

Psi uvijek svoje vlasnike promatraju kao da nikad nisu jeli i rado će pojesti baš sve iz našeg tanjura
 Cheryl Paz/Alamy/Alamy/Profimedia

Svi znamo kako ta priča ide: sjedimo, jedemo, uživamo u okusu i svim snagama nastojimo ignorirati onaj vječno gladni par očiju koji nas promatra. Možda nas gleda iz hodnika, možda leži na kauču, a možda nam je naslonio glavu na koljeno... Nevažno gdje su - oči pomno prate put hrane do naših usta. Znamo da mozak koji se nalazi iz tih očiju stvarno jest gladan, ali s druge strane, taj je stalno gladan.

Jasno, radi se o našim vječno gladnim psima. Ima onih među nama koji su nepopustljivi, pa čupavcima nikad ne daju ništa sa stola (što i jest najbolje za njihovo zdravlje), no mnogi ipak popuste i daju im djelić iz svog tanjura. Pritom bi ipak trebalo voditi računa da im neke vrste hrane nikada ne dajemo. Među njima je i slanina. Veterinari obično nikada ne preporučuju svinjetinu, dapače, jer je previše masna i općenito nije zdrava.

Za početak, problem je masnoća: ovo je meso masno samo po sebi, a ako se još prži na ulju, sve je još i gore. Treba imati na umu da je slanina bogata kolesterolom i zasićenim mastima, a psima je po tom pitanju situacija ista kao i nama: ako jedemo puno takve hrane, s vremenom će doći do začepljenja arterija. S obzirom na veličinu, nešto što se nama čini kao mali zalogaj, našim psima je više od toga. Odnosno, njihovim arterijama. Tu je i sol. Ona je loš izbor za pse, a slanina je prilično slana.

Posljedice jedenja ove vrste mesa svaki dan je pretilost, koja dovodi do potencijalnih problema pasa s dijabetesom, rakom i razne bolesti srca. Zbog slanine može doći i do pankreatitisa.

Veterinari savjetuju da se radije bira poslastice za pse koje imaju okus slanine. Ako vlasnici već moraju, onda neka svojim ljubimcima slaninu daju tek povremeno i to u ekstremno malim količinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:16