NIJE TEŠKO

Stiglo nam je hladnije vrijeme, evo kako pomoći mačkama koje žive vani

Najvažnije je da je njeno mjesto za spavanje zaštićeno od vremenskih nepogoda
 Avbpix/Alamy/Alamy/Profimedia

Iz osječke udruge Devet Života, koja pomaže mačkama, objavili su kako bismo svi trebali biti svjesni činjenice kako hladno vrijeme mačke podnose jednako loše kao i ljudi. U ovo doba godine je za njih posebno važno da budu na toplom.

- Mnogi to zaboravljaju pa ili iz nekih osobnih uvjerenja ili jednostavno zbog čistog zaborava ostavljaju mačku vani na niskim temperaturama dulji period - ističu.

Postoje mačke koje ne mogu izdržati ako ne izlaze iz kuće, ali isto tako postoje ljudi koji nikad ne puštaju mačke unutra, u dom. Ipak, nešto se može učiniti i da njima tima bude lakša.

- Treba im pojačati, odnosno podebljati krzno i kožu. To ćete učiniti hranom bogatom masnim kiselinama pa im u tom periodu priskrbite hranu obogaćenu tim tvarima. Dobro je mački davati i dodatke prehrani, odnosno vitamine, prije svega vitamin E i vitamine B kompleksa. Ovi vitamini će joj ojačati mišićno tkivo i omogućiti da lakše podnosi hladne temperature. Ne zaboravite mački osigurati toplo mjesto za spavanje. Neka to bude košara s toplom dekom ili slično - dodali su.

Ako je mačka stalno vani, najvažnije je da je njeno mjesto za spavanje zaštićeno od vremenskih nepogoda. Ona zimi, osim toga, treba više energije pa će joj trebati i više hrane, kao i činjenicu da hranu i vodu treba provjeravati u slučajevima kada je temperatura ispod nule jer će se tada zamrznuti i mačka od nje nema nikakve koristi.

- Još nešto važno nemojte zaboravite ni to da se mačke često tijekom zime vole zavlačiti ispod hauba automobila, jer je to mjesto koje im pruža toplinu. Stoga prije nego upalite vozilo i krenete, svakako provjerite imate li "putnika" - dodali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. veljača 2024 15:48