PITAMO VETERINARA

Što je piroplazmoza, koji su simptomi i na što treba obratiti pozornost nakon ugriza krpelja?

Na ovo aktualno pitanje odgovara nam Branimir Rebselj, vlasnik zagrebačke Veterine Branimir

Ilustracija

 Leung Cho Pan/Panthermedia/Profimedia

Krpelji prenose mnoge bolesti koje mogu biti po život opasne. Neke od njih su anaplazmoza, erlihioza, borelioza. Sve te bolesti su vrlo opasne, ali srećom sporog su tijeka tako da vlasnici u pravilu maju dovoljno vremena primijetiti da nešto nije u redu i potražiti pomoć veterinara. Vjerojatno najpoznatija je piroplazmoza, bolest koja može biti smrtonosna za naše ljubimce.

Piroplazmoza je parazitarna bolest uzrokovana mikroorganizmom koji parazitira u eritrocitima, odnosno, ulazi u crvena krvna zrnca, u njima se dijeli i tako razara zaraženu stanicu. Posljedično tome dolazi do smanjenja tih istih stanica što na kraju dovodi do anemije i niza kliničkih znakova koje ćemo kasnije spomenuti. Glavni prijenosnik je krpelj koji obitava najčešće u šikarama i visokim travama. Pojava krpelja nekad je bila vezana za proljeće i jesen, ali na žalost promjenom klime ta vremenska granica se izgubila pa tako krpelje, a s njima i piroplazmozu, susrećemo praktički cijelu godinu.

Vrijeme od ugriza krpelja pa do pojave prvih znakova bolesti varira najčešće od 2 do 7 dana. Bolest u pravilu nastupa naglo. Što se tiče simptoma, u literaturi su opisani klasični simptomi kao što su visoka temperatura (preko 40,5), slabost i malaksalost životinje, bezvoljnost, povraćanje i proljev, krvavo mokrenje, krv u stolici, blijede do ikterične sluznice. Bitno je napomenuti da pored ovih "klasičnih" simptoma postoje mnogi drugi i naprosto ne postoji pravilo da se piroplazmoza može prepoznati po nekom specifičnom simptomu. Često životinja postane samo mirnija, usporena, ponekad samo smanjenog apetita i eventualno povrati. Najbitnije je da svaki vlasnik, čim primijeti da mu je pas sumnjiv, a ujedno je prije par dana primijetio krpelja na psu, odmah krene veterinaru.

image

Branimir Rebselj

Privatni album

Piroplazmoza je jako opasna bolest i što se prije počne liječiti, bolje su šanse za izlječenje. Na žalost, najčešći problem je što vlasnici na vrijeme ne prepoznaju simptome bolesti jer očekuju klasičnu sliku koju smo maloprije spomenuli, pa dovedu psa kad je bolest već uvelike uzela maha. Kod piroplazmoze je veliki problem što ona, osim što dovodi do anemije, uzrokuje i zatajenje pojedinih organa i organskih sustava, pa tako što bolest duže traje, to će i prognoza uspješnosti liječenja biti lošija. Na kraju se veterinari ne bore samo protiv uzročnika, već moraju liječiti, odnosno popravljati štetu koja je nastala zbog same bolesti.

Za samu dijagnostiku i liječenje potrebno je obaviti brojne pretrage krvi, od krvnog razmaza u kojem se može pronaći sami uzročnik, pa do krvne slike i biokemijskih pretraga koje nam mogu dati uvid koliko je bolest uznapredovala. Na žalost, uz svu veterinarsku skrb i pravovremeno liječenje ova bolest može završiti pogubno za psa.

Kao i uvijek vrijedi zlatno pravilo: bolje spriječiti nego liječiti. Pošto krpelje ne možemo iskorijeniti, jer su oni jedni od najotpornijih živućih organizama na planeti, možemo jedino pokušati spriječiti njih da ne napadnu psa. Danas na tržištu postoji niz preparata koji služe u svrhu odbijanja krpelja i ostalih ektoparazita, tako da će svaki vlasnik pronaći nešto s čime će adekvatno zaštiti svog psa. S obzirom na to da krpelja kod nas ima kroz cijelu godinu, potrebno je i psa cijelo vrijeme štititi od krpelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:28