BEZ PANIKE

Što učiniti ako nam zmija uđe u dom? Stručnjaci imaju nekoliko savjeta...

Ovi su gmazovi veoma plašljivi i neće napasti čovjeka, osim ako se osjećaju ugroženima

Ilustracija

 Alexey Emelyanov/Alamy/Alamy/Profimedia

U zadnje vrijeme nam se čini da sve više zmija dolazi blizu ljudima. No, ne radi se o tome da ih ima više niti se radi o bilo kakvoj najezdi, nego ti slučajevi dospiju u javnost.

Ako nam se dogodi da nam u dom uđe zmija, najvažnije je da ostajemo smireni. Treba imati na umu da je svega nekoliko zmija u našoj zemlji otrovno. No, sve su one, i otrovne i neotrovne, veoma plašljive i neće napasti čovjeka, osim ako se osjećaju ugroženima. Zato je najbolje držati se dalje od njih. Ne bi ih trebalo pokušati uloviti, nego je najbolje pozvati stručnjake, koji će to napraviti vještije od nas i odnijeti dalje od ljudi.

Preporuka svima koji se nađu u ovoj situaciji je da se udalje od zmije - kako ljudi, tako i ljubimci. Bilo bi dobro da je neki član obitelji, koji se ne boji, drži na oku, kako bi se stručnjacima koji dolaze olakšao posao. Zmije su, naime, vješte u skrivanju, pa da je kasnije ne moramo tražiti po prostoriji u koju se uvukla.

Naravno, preporučuje se napraviti sve što možemo da nam zmija ne dođe blizu. Tako je, recimo, najbolje okućnicu i manje korištene prostorije, poput podruma ili tavana, držati urednima. To u ovom slučaju znači da se makne otpad od drva i metala, jer je on ovim gmazovima savršeno sklonište. Osim toga, treba paziti da ne ostavljamo ostatke hrane oko kuće, jer su životinje uvijek u potrazi za kakvim slasnim zalogajem. Jasno je da ostaci našeg sendviča neće privući zmiju, ali bi mogli glodavce, a oni su im hrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 19:13