SAVJET

Što učiniti ako naš pas nekoga napadne? Ovo su koraci koje treba odmah poduzeti...

Najprije treba ljubimca odmaknuti od osove koju je napao, kako se to ne bi ponovilo

Ilustracija

 -/Ardea/Profimedia

Najgora noćna mora vlasnika psa je vidjeti kako njihov pas nekoga ugrize. Svi koji su uključeni su pod velikim pritiskom, a posljedice bi mogle biti ozbiljne. Nije rijetkost da psi ugrizu jer se boje ili su ih vlasnici to naučili. Nije važno koji je kontekst ugriza; morate biti pažljivi, piše World Dog Finder.

Vaš pas je nekoga ugrizao. Što napraviti?

Ozbiljnost ugriza, vaš odnos s ugrizenom osobom, pa čak i pasmina vašeg psa, sve su faktori u ishodu.

Iskrena isprika i prva pomoć mogu biti dovoljni ako je žrtva netko koga poznajete, član obitelji ili bliski prijatelj i ako je ugriz minimalan.

Mogu postojati pravne posljedice ako je incident bio ozbiljan i žrtvi je potrebna medicinska pomoć, ili ako je vaš pas velik ili se, po pravilnku, matra opasnim.

Slična pravila vrijede i za pse koji su prethodno napali ljude. U takvim situacijama vlasnici se mogu suočiti s kaznama.

Ostanite smireni

Najvažnije je ostati pribran i maknuti psa dalje od osobe. Morate izbjegavati svađu sa žrtvom jer bi to moglo dovesti do toga da vaš pas opet napadne. Žrtva će morati odlučiti želi li ili ne želi angažirati odvjetnika i tužiti vas za naknadu štete. Žrtva može odlučiti biti ljubazna zauzvrat i ne angažirati odvjetnika, tako da je pristojnost uvijek najbolji način djelovanja.

Procijenite ugriz

Vi i žrtva morat ćete procijeniti težinu ugriza nakon što ste od nje odmaknuli psa. Kada je u pitanju određivanje težine ugriza pasa, ljestvica ugriza psa može pomoći.

Razina 1: Neugodno ili agresivno ponašanje bez kontakta zubi s kožom. Primjeri ove razine su pas koji skače, udara šapama, gricka odjeću.

Razina 2: Ova razina je opisana kao kontakt zubi na koži, ali koža ostaje cijela. To uključuje ogrebotine, koje mogu za posljedicu imati "malo krvarenje koje se dogodilo pomicanjem zuba na koži".

Razina 3: 1 - 4 plitka uboda nastala jednim ugrizom psa. Punkcija ne može biti dublja od polovice očnjaka psa. Žrtvina ozljeda se možda dogodila kada su pokušavali pobjeći od psa.

Razina 4: Jedan ugriz stvara jednu do četiri duboka uboda, od kojih je svaki duži od polovice očnjaka. Hvatanje i drhtanje pseće glave može uzrokovati modrice i razderotine.

Razina 5: Razina 5 sastoji se od najmanje 2 ugriza razine 4, ili u slučaju napada više žrtava, najmanje 1 ugriza razine 4 po ugrizenoj žrtvi.

.

Liječnička pomoć

Žrtvu treba odvesti u bolnicu. Ne zaboravite ih držati na oku i odmah ih odvesti u bolnicu ako se čini da su u nevolji. Oznaku ugriza potrebno je odmah pregledati i liječiti. Ponuda plaćanja medicinskih troškova žrtve je ljubazan i pažljiv način da se sanira nastala šteta.

Razmijenite kontakt podatke

Žrtva bi trebala imati vaš telefonski broj i adresu e-pošte. Postoji nekoliko mjesta gdje je to obavezno. Žrtva mora znati tko ste i gdje živite. Žrtvu i sve svjedoke također treba kontaktirati kao dio ovog procesa.

Posavjetujte se s odvjetnikom

Žrtve koje ne surađuju ili su bile teško ugrizene vjerojatno će tužiti.

Priprema je najbolji pristup za obranu svog psa i sebe od mogućih posljedica. Posavjetujte se s odvjetnikom što je prije moguće. Čak i ako se ništa ne dogodi, vaš odvjetnik će imati sve bitne informacije koje su im potrebne kako bi vam pomogao ako ih trebate.

Obratite se svom osiguravajućem društvu

Ako vaš pas nekoga napadne dok je na vašem posjedu, odmah se obratite osiguravajućem društvu kako biste prijavili događaj.

Većina polica osiguranja obično pokriva medicinske troškove za ozljede koje se događaju na vašoj imovini.

Hoće li moj pas biti eutanaziran ako nekoga ugrize?

Ne nužno. Kontekst i težina ugriza igraju značajnu ulogu u određivanju posljedica.

Vjerojatnije je da će vaš pas biti eutanaziran ako je incident bio težak, no u slučajevima lakših ozljeda životinja se šalje na promatranje ponašanja. Ulogu igra i pasmina psa, jer se drugačije tretira napad psa koji je u kategoriji opasnih - bilo da je već nekoga napao ili da je određene pasmine.

Što zakon kaže o ugrizima pasa?

Morat ćete dostaviti dokumentaciju o prethodnim cijepljenjima vašeg psa protiv bjesnoće.

Karantena je možda u redu. Ako vaš pas već neko vrijeme nije bio cijepljen protiv bjesnoće, očekujte da će karantena biti duža.

Oznaka "opasan pas" može se dati psima na temelju njihovog ponašanja i prošlih incidenata. Možda ćete morati slijediti posebne zakone koji se odnose na postupanje prema psu.

Ako se vaš pas smatra "opasnim", ako je ozljeda ozbiljna ili ako dođe do smrtnog ishoda, zakon može zahtijevati da se vaš pas eutanazira. Također je moguće da ćete snositi zakonsku odgovornost i suočiti se s kaznama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:06