PITAMO VETERINARA

Treba li operirati pupčani bruh ili je najbolje ne dirati ga ako pas nema nikakvih problema

Na pitanje odgovara Branimir Rebselj, vlasnik zagrebačke Veterine Branimir
Ilustracija
 Nwc/Alamy/Alamy/Profimedia

PITANJE:

Imam dva psa: jedan ima pupčanu herniju, drugi ne. Čitala sam da je zapravo normalno da je psi nemaju. Kujicu koja ga ima to ne smeta, no bi li je trebala poslati na operaciju, kako bi joj to uklonili? Je li imati svojevrsnu izraslinu na trbuhu za pse zapravo opasno ili je stvar čisto estetike?

image
Branimir Rebselj
Ranko Suvar/Cropix

ODGOVOR:

To je vrlo čest problem i medicinski naziv za njega je umbilikalna ili pupčana hernia. Nastaje zato što nakon poroda ne dođe do potpunog sraštavanja trbušnih mišića u području gdje se nalazi pupak i kud su prolazile pupčane krvne žile koje su hranile plod u maternici.

Drugim riječima trbušna šupljina se nije do kraja zatvorila pa postoji šansa da neki od trbušnih organa prođe kroz taj prolaz i zaglavi se u njemu. Najčešće kroz njega prolaze masno tkivo koje ne stvara neke posebne probleme i to izgleda baš kako ste vi opisali, ali kroz taj prolaz u svakom trenutku može proći dio crijeva i zaglaviti se što je onda vrlo opasno i može imati kobne posljedice po vašeg ljubimca.

Što poduzeti po tim pitanju odlučuje, naravno, vlasnik. Ako hernia ne stvara probleme, psi mogu normalno s njom poživjeti cijeli svoj život. No, ako je veća, moj je savjet da se operira. To je vrlo kratki zahvat i ne predstavlja neki rizik za životinju tako da bih u svakom slučaju preporučio da se to što prije riješi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 22:47