DOBRO JE ZNATI

Trebaju li naši psi hodati stepenicama? Bolje ne, a evo koje pasmine to nikako ne bi smjele

Općenito, mladi i stari, kao i oni koji su ozlijeđeni, te oni sa zdravstvenim problemima trebuju ih izbjegavati
 Adrianne Yzerman/Alamy/Profimedia

Ići gore-dolje stepenicama može biti nezgodno za neke pse. Ako živite u kući sa stepenicama, velika je vjerojatnost da će se pas u nekom trenutku pokušati popeti ili spustiti. Je li to loše za njih? Mogu li se psi i štenci ozlijediti ako im dopustite da hodaju stepenicama? Općenito je pravilo da je bolje to ne činiti.

Većina vlasnika pasa zna ovo pravilo: ne dopuštajte štenetu da ide po stepenicama. Budući da im se kukovi, kosti i zglobovi još uvijek razvijaju, velika je šansa da će se ozlijediti, a štene će do kraja života imati zdravstvenih problema. Ovo nije rizik koji želite preuzeti.

Glavna briga kod štenaca koji koriste stepenice je displazija kuka. Neki psi su skloniji displaziji od drugih, a ako psima dopustite da koriste stepenice, postoji velika šansa za stvaranje ovog problema. Osim zdravstvenih problema koji se mogu pojaviti ako psu pustite da koristi stepenice, postoji velika vjerojatnost da će štene pasti i ozlijediti se. Oni su nespretni i istražuju svijet, a ponekad istraživanje znači pad, piše World Dog Finder.

Osim štenaca, nekoliko odraslih pasa ne bi smjelo koristiti stepenice kako bi ostali u dobrog zdravlja.

1. Psi s genetskim problemima

Neki mali psi, kao što su baseti i jazavčari, imaju mala i duga tijela s kratkim nogama i skloni su sindromu rupture diska i bolesti intervertebralnog diska. S ovim psima trebate biti posebno oprezni oko stepenica.

2. Ozlijeđeni psi

Ako je pas ozlijeđen ili je nedavno bio na operaciji, ne smijete mu dopustiti da koristi stepenice.

3. Stariji psi

Kao što je korištenje stepenica loše za štence, isto pravilo vrijedi i za starije pse. Kako psi stare, bit će sporiji, imati problema s pokretljivošću, slab vid, artritis ili mnoge druge zdravstvene probleme. Ako dopustite svom starijem psu da koristi stepenice, pas bi se lako mogao ozlijediti, a vi ćete imati više problema, stoga je najbolje da starijeg psa držite podalje.

4. Psi sa zdravstvenim problemima

Ako je vašem psu dijagnosticiran artritis, displazija kuka ili bilo koje drugo stanje, ne biste mu trebali dopustiti da koristi stepenice. Penjanje će pogoršati situaciju, a će pas biti u bolovima.

Psi koji su najskloniji displaziji kukova su:

Njemački ovčari

Labrador retriveri

Njemačka doga

Buldozi

Bernardinci

Newfoundlandi

Zlatni retriveri

Rottweileri

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:30