OPASNO

U ovoj prostoriji baš nikad nemojte ostaviti psa samog: ‘Jedva je preživio...‘

Ako se problem dogodi, vlasnicima se savjetuje da odmah psa odvedu veterinaru, kako bi utvrdili koliko je situacija opasna

Ilustracija

 Lars Zahner/Imagebroker/Profimedia

Vlasnici pasa ne bi smjeli ostavljati svoje pse same u kuhinji, a mnogi su toga postali svjesni nakon što je u javnost dospjela priča o psu kojem bila potrebna operacija da bi se spasio, a pojeo je namirnicu koja se ne čini zlokobnom.

Koker španijel Roman, koji sa svojom ljudskom obitelji živi u Velikoj Britaniji, uspio je pojesti cijeli klip kukuruza u jednom zalogaju prije nego što su ga njegovi vlasnici uspjeli spriječiti. Hitno je odvezen veterinarima gdje je rendgenska snimka otkrila da je taj komad hrane čvrsto zaglavljen u trbuhu šteneta. Iako nije otrovan, klip je neprobavljiv i može uzrokovati začepljenja koja se za neke pse mogu pokazati kobnima.

- Ovo je prvi put da je Roman napravio nešto ovakvo. Progutao je taj kukuruz prije nego smo ga stigli zaustaviti. Na svu sreću, brzo smo ga odveli veterinaru i operacija je bila uspješna - rekla je Romanova vlasnica Danielle za The Sun.

Veterinarka Jordan Sinclair operirala je psa i pojasnila je kako klip može uzrokovati gušenje, mučninu... Ako zapne u crijevima, može uzrokovati odumiranje dijelova crijeva i utjecati na protok krvi u tim područjima.

- Uvijek treba biti oprezan kad je pas u kuhinji, u blizini roštilja, piknika ili jednostavno blizu kakvog otpada u kojem ima hrane - istaknula je.

Ako se ovakva situacija dogodi, savjetuje vlasnicima da shvate kako im je ljubimac u opasnosti i da ga odvedu veterinaru, koji će ustanoviti koliko je situacija opasna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 00:47