OPREZ!

Ugrijalo je, pa su mali dlakavci izašli iz gnijezda. Vlasnici, pripazite i sebe i svoje ljubimce

Ako je dotaknu njuškom, ona natiče, oči se zatvaraju, a pas može povratiti

Ilustracija

 -/Panthermedia/Profimedia

Stiglo nam je i to doba godine kada našim psima prijeti još jedna opasnost - borovi prelci. Njihovo aktivno vrijeme je od veljače do svibnja. Kad zagrije, izlaze iz svojih bijelih gnijezda na borovima, a zbog neuobičajeno tople veljače, to se ove godine dogodilo nešto ranije nego inače. Prelci mogu biti opasni ne samo za životinje, nego i za ljude, jer mogu izazvati jake alergijske reakcije. No, mala je šansa da će netko od nas pokušati gurnuti nos u nju ili je progutati, tako da nismo ozbiljno ugroženi, Naši psi, jer rade takve stvari, jesu. Podjednako su im opasne i žive i mrtve gusjenice.

Naravno, prelcima nije životna misija povrijediti nekoga - one samo traže rahlu zemlju. U nju se zakopaju i potom izlaze kao leptiri. No, na putu su im razne životinje - ne mislimo na neprijatelje, jer njih imaju malo s obzirom na dlaku i supstance koje ona sadrži, nego sve one koji slučajno naiđu na njih. Pošto se nalaze u gomilama ili kolonama, a ima ih posvuda, zaista je lako naletjeti na njih.

Zašto su našim psima uzbudljive? Dlakave su, leže na podu i kreću se. Osim toga, navodno imaju slatkasti miris koji se psima jako sviđa. Zbog toga je čest slučaj da ih žele bolje ponjušiti, pa njuškom dotaknu gusjenicu, što dovodi do bolne reakcije na koži. Nije to nimalo bezazleno: njuška im naglo natekne, oči se zatvore, a glava ih počne jako svrbjeti. Nekada psi mogu i povratiti, ovisno o tome koliko su kontakta s gusjenicom imali. Ako su prilikom njuškanja imali otvorena usta, jezik im može nateći u vrlo kratkom roku. Tada jedino veterinar može pomoći, jer im može nateći ždrijelo i zatvoriti se dišni putovi.

Sve je još i gore ako pas proguta ovu gusjenicu. Zbog toga je najbolje rješenje za sve sudionike ove priče - izbjegavanje. Bit će tada mirne i gusjenice, i naši psi, a sasvim sigurno nećemo pretrpjeti trenutke čistog straha za život našeg voljenog čupavca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:27