NIJE BEZAZLENO

Vaš pas je odjednom počeo slatko mirisati? Odmah ga odvedite veterinaru

On inače ovisi o nizu faktora: vremenskim prilikama, šamponima, hrani...
 -/Ardea/Profimedia

Psi, kao i druga stvorenja, imaju miris. Neki izraženiji, neki manje izražen. No, miris se ponekad može promijeniti i stručnjaci kažu kako to ne valja zanemariti.

Miris psa ovisi o nizu faktora. Vremenu, šamponima, hrani...Svi imaju neki svoj miris, na koji se svi vlasnici naviknu. No, ne mirišu po nečem slatkom. Ako vlasnik osjeti taj miris (bilo da im tako miriše tijelo ili dah), to znači da pas ima neke zdravstvene tegobe i trebao bi odmah otići do veterinara da vidi o čemu se radti Može to biti infekcija, ali i problemi s jetrom, nedijagnosticirani dijabetes ili Cushingova bolest.

Kožne infekcije i alergije mogu dovesti do čudnog mirisa, jednako kao i uzimanje nekih lijekova. Jasno, mirisat će drugačije i ako im se blato zalijepi za krzno, a vlasnici ga ne isperu.

Simptomi dijabetesa mogu biti različiti, no obično je to povećana žeđ, više odlazaka na wc, gubitak težine, apatija, povećana glad, a nekada psi imaju suhu kožu, ona ih svrbi, dah im miriše na slatko, često pate od raznih infekcija i povraćaju. Cushning može imati iste simptome, tako da veterinari moraju obaviti detaljan pregled.

Zanimljivo je da se psima miris mijenja sa starenjem. On može postati za nijansu slatkastiji nego inače, no velika promjena nije dobra i stručnjak bi trebao utvrditi o čemu se točno radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:02