UPOZORENJE

Veterinar poručio: ‘Zaboravite na mitove, prestanite pse hraniti kostima, to je opasno‘

Kuhane ili pečene kosti su još opasnije od sirovih jer se mogu dijeliti u krhotine

Ilustracija

 Vladimir Nenov/Alamy/Alamy/Profimedia

Srpski veterinar Milan Krstić objavio je na Facebook profilu ambulante upozorenje vlasnicima pasa koji svojim psima daju kosti. Premda struka već godinama govori da ta praksa treba prestati, mnogi ignoriraju njihove apele.

- Kosti u sebi ne sadrže ništa hranljivo. Životinje ih jedu samo zato što im mirišu na meso, a ne zato što su im potrebne u prehrani. Osim što dovode do lomljenja zubiju, zaglavljivanja u određenim dijelovima probavnog trakta, mogu dovesti i do ozbiljnijih problema - napisao je.

S njim se slaže i zagrebačka veterinarka Silva Rakočević. Kaže kako kod svih kostiju, bez obzira na to od koje su životinje, postoji opasnost u prvom redu od gušenja, ako pas proguta kost bez dobrog žvakanja. Kod tvrdih kostiju, postoji često šansa puknuća ili oštećenja zuba.

Kuhane ili pečene kosti su još opasnije od sirovih, dodaje, jer se mogu dijeliti u krhotine, te i one mogu izazvati gušenje, oštećenje sluznice usta, ždrijela, jednjaka, želuca i crijeva. Vrlo oštri dijelovi koštanih fragmenata mogu se zabiti ili čak probiti stijenku bilo kojeg dijela probavnog trakta te izazvati vrlo ozbiljne probleme, ponekad i smrt životinje. Kuhanjem kosti gube sve nutritivne vrijednosti, tako da su više opasne nego korisne.

- Neki vlasnici smatraju da su prednosti žvakanja kostiju vrijedne rizika, dok drugi više vole biti oprezniji. Da ovdje usput napomenem da igračke za žvakanje također nisu u potpunosti bez rizika, pa vam pažljiva analiza rizika i koristi može pomoći u određivanju najbolje igračke za žvakanje za vašeg psa. Igračke se grizenjem mogu pretvoriti u komadiće koje pas može progutati, tako da se igračka može biti opasno strano tijelo u želucu i crijevima. U slučaju da pas ne povrati dijelove ili cijelu igračku, pristupamo vađenju stranog tijela endoskopijom ili operacijom. Nekada, iznimno, pas može u stolici izbaciti strano tijelo - dodaje Rakočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:30