OPASNOST

Veterinari iz Zagreba upozoravaju: ‘U zadnje je vrijeme sve više ovakvih slučajeva, vlasnici, oprez!‘

Zbog toga su svoje pratitelje odlučili upozoriti na to da bi trebali učiniti sve što mogu da svojeg ljubimca zaštite

Ilustracija

 Darko Tomas/Cropix

Iz zagrebačke veterinarske ambulante Goldi objavili su kako su prije nekoliko dana jednog psa liječili od parazita kojeg u zadnje vrijeme ima sve više. Zbog toga su svoje pratitelje odlučili upozoriti na to da bi trebali učiniti sve što mogu da svojeg ljubimca zaštite.

Naime, vlasnik je doveo psa kojem su oba oka bila crvena i pas je patio zbog jakog konjunktivitisa. No, ono što je problematično jest zbog čega je do toga došlo - uzrok je bio Thelazia callipaeda, nematoda poznata kao očni crv.

- Prenosi ga vinska mušica, a u posljednje vrijeme ga sve češće nalazimo kao uzročnika konjunktivitisa u pasa. Liječi se mehaničkim uklanjanjem, te aplikacijom spot-on pripravaka ili tableta koji djeluju na thelazije.

Stoga je bitno da se kod svake promjene u izgledu oka vašeg ljubimca, bilo da se radi o crvenilu ili pojačanom iscjetku, ne odgađa pregled kod veterinara, jer se, evo, bez pregleda nikad ne može znati točan razlog i adekvatno postupiti - poručili su iz ambulante, gdje su psi maknuli crve iz očiju i tako riješili njegove zdravstvene tegobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:38