PITAMO VETERINARA

Za što sve su opasni krpelji i buhe te kako tijekom godine ljubimce zaštiti od njih

Na pitanje odgovara Vanja Kusić iz zagrebačke ambulante BlueDot
 Jean-christophe Verhaegen/Afp/Profimedia

Krpelji i buhe kao najčešći vanjski nametnici predstavljaju značajan problem za zdravstveno stanje kućnih ljubimaca. Radi se o parazitima koji se hrane krvlju životinje i na taj način prenose uzročnike drugih bolesti i parazitoza od kojih mnoge mogu biti životno ugrožavajuće I/ili ostaviti kronične posljedice na zdravlje kućnog ljubimca.

Ako se radi o jačoj invaziji ovi paraziti vrlo lako dovode do anemije pogotovo kod mladih životinja I životinja lošijeg imunološkog stanja. Osim anemije, buhe znaju izazivati alergijsko stanje koja su kod životinje popraćena intenzivnim svrbežom uz upalu kože (dermatitis), prenose razvojne oblike trakavice kojom se pas ili mačka zaraze ako progutaju buhu.

Razvojni oblici buhe u okolišu sazrijevaju do odraslog oblika koji potom ponovno iz tog istog okoliša "napada" ljubimca.Razvojni ciklus traje od 15 dana ako su uvjeti povoljni pa sve do šest mjeseci. Zbog toga je kod tretiranja ljubimca koji ima buhe često potrebno, uz preparat protiv nametnika, rješavati i alergiju te upalu kože, a istovremeno i tretirati i okoliš.

Krpelji, s druge strane, prenose uzročnike vrlo teških i po život opasnih bolesti kao što su piroplazmoza, anaplazmoza, erlihioza i borelioza. Ove bolesti dovode do sistemskih bolesti popraćenih povišenom temperaturom, otečenjem limfnih čvorova, padom u raspoloženju, povraćanjem i proljevom, anemijom i padom broja trombocita (faktori bitni za zgrušavanje krvi), upalom zglobova I srčanog mišića, zatajenjem bubrega.... Ako se ne liječe na vrijeme, mnoge životinje zahtijevaju transfuziju i dugotrajnu intenzivnu terapiju uz često i kronične posljedice po organizam.​

Vjerojatnost invazije je veća za vrijeme toplih i vlažnih godišnjih doba kada su temperature više od deset stupnjeva, dakle, u proljeće, ljeto i jesen, no zbog sveprisutnog globalnog zatopljenja možemo reći da sezonost za ove parazite više ne postoji te se životinje invadiraju cijelu godinu. Iz istih razloga potrebno je ljubimca zaštiti od ovih nametnika tijekom cijele godine.Na tržištu postoji više preparata od kojih neki štite samo protiv buha, neki protiv buha i krpelja dok neki imaju širi spektar te štite dodatno i od šugaraca, srčanog crva i unutarnjih (crijevnih) nametnika.

image
Vanja Kusić, privatni album

Ono što je bitno jest ne stavljati preparate namijenjene psima mačkama i obratno, osim ako to u uputi proizvođača izričito nije navedeno. Također ne treba stavljati preparate s permetrinom mačkama niti takvim preparatima tretirati okoliš ako imate mačku jer može doći do vrlo teških I po život opasnih nuspojava (slinjenje, povraćanje, dezorijentacija, raširene zjenice, oduzetost....).

Koji od preparata koristiti ovisi o mnogo faktora: ima li životinja kontinuiran pristup vanjskom okolišu, jesu li su dnevne šetnje po uređenim livadama kvarta ili je vlasnik često u prirodi, je li to jedini ljubimac ili ih ima više, a važan je i imunološki te zdravstveni status životinje... Načelno je moja preporuka da se u vrijeme kada je mogućnost invazije veća(topla i vlažna godišnja doba) životinja zaštiti preparatom u obliku tablete koja se daje na usta ili oblikom spot on preparata (ampula). Ovakvi preparati onemogućavaju opstanak parazita na koži i tako onemogućavaju i prijenos uzročnika bolesti.

Za vrijeme hladnijih godišnjih doba kada je vjerojatnost infestacije manja, preporučujemo zaštitu u obliku ogrlice protiv buha i krpelja. Svakako pse treba savjetovati s veterinarom, pošto su u tim preparatima različite djelatne tvari, ima mnogo na tržištu i nisu sve jednako učinkovite u zaštiti protiv krpelja I buha.

Upotrebu eteričnih ulja i češnjaka u svrhu prevencije protiv vanjskih nametnika ne bi preporučila, jer oni mogu dovesti do intoksikacije i neželjenih nuspojava po životinju, a uz to je i zaštita upitna. U ovoj situaciji postoji mogućnost trovanja vlastitog ljubimaca, a pritom čak niste ni odbili nametnike od njega. Češnjak u manjim količinama ne bi trebao izazivati problem, ali budući da sve životinje nisu jednake kod nekih i manja količina može dovesti do teške hemolitične anemije. Proizvode na prirodnoj bazi također uzeti s oprezom (pogotovo u vrijeme sezonosti).

Najbolje je češće pregledavati životinju iza svake šetnje.Bitno je uz ostali dio tijela pregledati ispod uške, između prstiju te ispod repa pošto se tamo može zavući krpelj, a da ga se ne primijeti.

Izuzev krpelja i buha, životinja treba imati učinkovitu zaštitu protiv komaraca I papatača (pogotovo za vrijeme ljetovanja u Dalmaciji i Istri) budući da u tim krajevima postoji mogućnost da se životinja razboli od bolesti koju prenose komarci kao što su lišmanioza i dirofilarioza (srčani crv). Obje bolesti postaju sve učestaliji problem ne samo za kućne ljubimce nego i za njihove vlasnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:09