ZA ZDRAVLJE

Zaboravite na to da su isključivo mesojedi, evo koje povrće veterinari preporučuju mačkama

Sve ovisi o njihovoj dobi - mačićima, primjerice, uopće ne treba davati ništa osim mesa
 Anastasiya Tsiasemnikava/Alamy/Alamy/Profimedia

Mačke su mesožderi, ali mnogi veterinari smatraju kako one iz mesa ne mogu dobiti sve što im je potrebno da bi bile zdrave. Zbog toga preporučuju - povrće! Naravno, ne mnogo njega. Dovoljne su male količine, ali pažljivo odabranih namirnica, koji će našim ljubimcima osigurati potrebne nutrijente.

Ako mačka želi pojesti povrće, prije svega treba uzeti u obzir njihovu starosnu dob, smatraju veterinari. Potrebe tek rođenog mačića i starije mačke po pitanju prehrane uopće nisu iste, jer kod nekih kroničnih zdravstvenih problema može postojati potreba za specifičnim dijetama. Zato se povrće, piše National Geographic, ne bi trebalo davati kako vlasnicima padne na pamet, nego nakon razgovora sa stručnjacima.

Preporuka je sljedeća: mačići se oko drugog mjeseca života trebaju odviknuti od majčinog mlijeka koje obiluje proteinima, mastima i kalcija. Tada im mi moramo osigurati prehranu koja ima sve to, a povrća u to doba u njihovim zdjelicama ne bi trebalo biti.

Odrasle mačke su druga priča. Ono što im svakako treba je puno proteina i vode, ali se može uvesti povrće. Veterinari ga posebno preporučuju kućnim mačkama, jer će im pomoći da se duže osjećaju site te da se ne prejedaju. Nažalost, pretilost je daleko češći problem kod kućnih mačaka, tako da bi njima povrće moglo biti veoma korisno.

Opet, posve druga pravila vrijede za stare mačke, a to su one koje su prešle 11. godinu. Njima je potrebna prehrana koja se bazira na zdravstvenom stanju. Mnoge od njih se malo kreću, no unatoč tome mršave, pa je zato najbolje s veterinarom provjeriti što je za njih idealno.

Ako je mačka zdrava, a veterinar da zeleno svjetlo za prehranu koja uključuje povrće, u obzir dolaze mrkva, celer, tikve, špinat, batat, tikvica, brokula i grašak. Sve to treba biti posluženo sirovo ili kuhano na pari, tako da bude mekano i lako za žvakanje. Povrće nikako ne pržiti na ulju ili začiniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:40