PITAMO VETERINARA

Zašto je bolje izbjegavati eterična ulja i koja su opasne za pse, koja za mačke, a koja za ptice?

Na pitanje odgovara Jerka Mesarić iz čakovečke ambulante Mr. Kvakan
 Cavan Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Vlasnici ljubimaca u zajedničkim domovina često koriste eterična, esencijalna ili aromatična ulja. Velik broj ljudi kupuje ih ne razmišljajući o opasnostima za svoje ljubimce.Postoje brojne beneficije ulja na ljude no, nažalost, nije takav slučaj i kod životinja.

Eterična ulja su izrazito moćna, njihov sastav sadrži brojne spojeve koji imaju utjecaj na naš i organizam životinja. Velik broj ulja je otrovan i toksičan za životinje jer remeti njihov prirodni metabolizam. Svjesni smo da ljudski organizam može procesuirati drugačije stvari od životinjskog. Nadalje, životinjski njuh je 50- 100 puta jači od našeg, pa je tako i utjecaj ulja jači na njih.

Korištenje aromaterapije je danas vrlo popularno, no velik broj vlasnika nije dovoljno informiran. Često vlasnici ljubimaca traže informacije na internetu, koristeći neprovjerene informacije i savjete. Da bi upotreba ulja i esencija bila sigurna za Vaše ljubimce, potrebno je kontaktirati licenciranog holističara ili aromaterapeuta za životinje. Pravilnom upotrebom i informiranjem moguće je korištenje bez negativnih posljedica.

Vlasnici mačaka trebali bi ograničeno koristiti ova ulja jer njihovi ljubimci nemaju neke enzime potrebne za metabolizam spojeva prisutnih u uljima. Također, nemoguća je upotreba kod reptila i riba zbog razlike u pH i vodenog okruženja. Ulja su netopiva u vodi i lijepe se za tijelo životinje te imaju direktni toksični učinak. Ulja mogu štetiti i pticama zbog razlika u metabolizmu i dišnom sustavu. Korištenje kod glodavaca također nije preporučljivo zbog nedovoljno istraženih efekata i dugotrajnije primjene. Nažalost, u istraživanjima su korištene laboratorijske životinje koje, nažalost,imaju kraći životni vijek od ljubimaca.

Da biste sigurno koristili ulja u svojem domu, izbjegavajte korištenje difuzora i nebulizatora u blizini akvarija, terarija i krletki za ptice kao i svaki oblik topikalne aplikacije na vaše životinje.

Topikalna aplikacija nije preporučljiva kod pasa i mačaka zbog lizanja mjesta aplikacije i unosa ulja oralnim putem. Također, moderni nebulizatori i difuzori ispuštaju molekule u zrak pa se one mogu naći na dlaci ljubimaca koje opet unose u organizam čišćenjem.

Kod upotrebe eteričnih ulja kod životinja, bitno je shvatiti da su manji od nas. Što je životinja manja, potrebno je više razrijediti ulje. Za pse se najčešće koristi 2% otopina. Za mačke je primjer 1 kapi eteričnog ulja na 100 kapi nosača i to isključivo visokokvalitetnog ulja provjerene neškodljivosti.

Kod upotrebe ulja je najbitnije poštovati dozu. Svaki lijek može biti otrov ako je nepravilno doziran.

Također, nikada ne biste smjeli prisiljavati životinju na udisanje pare iz difuzora. Ako vaš ljubimac razvije respiratorne probleme, kašalj i otežano disanje, izvedite ga iz prostorije na svjež zrak.

Eterična ulja se metaboliziraju u jetri i eliminiraju iz organizma plućima i bubrezima.

Nepravilno razrjeđivanje, slučajno prevrtanje difuzora, dostupnost bočica i nepoštivanje toksičnih ulja su najčešći razlozi intoksikacije. Vlasnik primijeti miris ulja na koži, dlaci,u dahu ili povraćanom sadržaju, pojačano slinjenje,kihanje, nadraženost očiju, dahtanje i različite šumove prilikom disanja, umor, slabost, poteškoće u hodanju, teturanje, zanašanje, tremor mišića, povraćanje.

Ponekad životinja šapama trlja usta ili glavu te je moguć nalaz crvenila ili nadraženosti na usnama, jeziku i desnima ako je slučajno došlo do unosa peroralnim putem. U teškim slučajevima moguća je i privremena paraliza s neurološkim znakovima i kliničkim pretragama krvi vidljiv je porast parametara jetrenih enzima.

Prva pomoć kod takve životinje je pranje dlake i kože, a zatim odlazak veterinaru.

image
Privatni album

Eterična ulja koja se ne koriste kod mačaka su bor, smreka i druga zimzelena ulja, breza, citrusi (d- limonen), ylang-ylang, pepermint, menta, cimet, klinčić, buhač, eukaliptus, čajevac, timijan, origano i lavanda. Mačke su vrlo osjetljive na spojeve fenola, pa ih je uputno izbjegavati. Kod pasa uz gore navedeno za mačke, dodajmo još i anis, češnjak i stolisnik.

Ulje čajevca (Maleuca alternifolia) je vrlo popularno kod ljudi, ali nikada ga ne biste smjeli koristiti kod vašeg ljubimca jer 100% koncentracija nanesena na kožu je izrazito toksična.

Ulje buhača se koristi u biljnim preparatima za suzbijanje buha i odbijanje krpelja kod životinja, no previsoka doza dugoročno oštećuje jetru.

Ulja citrusa, ovisno o načinu ekstrahiranja, mogu biti fototoksična, životinje dobe reakciju nakon izlaganja suncu što je posebice vidljivo kod mačaka.

Zimzelena ulja i ulje breze u sastavu imaju visoku koncentraciju metil-salicilata koji je ekvivalentan aspirinu i toksičan za životinje u visokim dozama i dugotrajnoj upotrebi.

Ulja pelina i kadulje mogu uzrokovati napadaje i poremećaje u živčanom sustavu. Ulje ružmarina posebice teško podnose životinje s epilepsijom i neurološkim smetnjama.

Također, RainDrop tehnika masaže je neprimjenjiva kod životinja jer uključuje nanošenje nerazrijeđenih ulja na dijelove tijela koji se masiraju.

Nepravilno korištenje eteričnih ulja kod životinja može uzrokovati preosjetljivost, alergijske reakcije, respiratorne poteškoće, kožne opekline, toksične promjene u metabolizmu.

Kod primjene ulja može se primijeniti – „kada sumnjaš, nemoj“ postulat.

Za razliku od sisavaca, većina vlasnika ptica je upoznata da je njihov respiratorni sustav izrazito osjetljiv. Najčešće je za ptice toksično što nije za sisavce i obrnuto. Eterična ulja sigurna za primjenu kod vaših ptica su naranča, limun, lavanda, pepermint, tamjan, grejp, ylang-ylang, cedar, ruža, origano. Ako se ptica izlaže eteričnim uljima u obliku isparavanja, imajte na umu da ne prelazite više od 10-ak minuta i veličinu same životinje pa prilagodite razrjeđivanje ulja i udaljenost od životinje.

Eterična ulja ne bi smjeli koristiti kod životinja mlađih od 10 tjedana, kao ni životinja za koje znamo da boluju od jetrenih ili bubrežnih zatajenja.

Dokazan je umirujući utjecaj eteričnih ulja na pse iz skloništa, udomljene i spašene. Mogu pomoći u smanjivanju traume i pojačati povezanost s novim vlasnicima. Holistički veterinari koriste u svojoj praksi ulje tamjana za rješavanje gingivitisa, ulje limun-trave za artritise i ozljede zglobova.

Kod pasa se za smirenje upotrebljavaju ulja valerijane, lavande, gorke i slatke naranče, mažurana. Kod mačaka za isto stanje moguće je korištenje kamilice i ruže, ali s obzirom na mačju preosjetljivost, najbolja opcija je ne pokušavati sami umiješati kombinaciju.

Postoje različite kombinacije upotrebe, ali preporučljivo je kontaktiranje holističkog veterinara i licenciranog aromaterapeuta za životinje kako bi se izbjegla slučajna trovanja i postigao željeni učinak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:52