PITAMO NUTRICIONISTA

Zašto psima i mačkama ne smijemo (apsolutno i baš nikada) davati hranu sa stola?

Na pitanje odgovara Ana Mikić, zaposlenica u zagrebačkom Husse nutrition centru za kućne ljubimce
 Anyka/Alamy/Alamy/Profimedia

Svaki vlasnik želio bi pružiti samo najbolje svom ljubimcu, ali dajući mu hranu sa stola za vrijeme objeda često radi veliku grešku. Svi znamo kako je teško odoljeti ljubimcu dok „žica“ za komadić hrane s našeg tanjura ali davanje takve hrane je nešto što bi svakako trebali izbjegavati.

Hrana koju mi jedemo može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod ljubimca; probavne tegobe, bolesti jetre i gušterače te prekomjerno debljanje jer je hrana koju mi konzumiramo za njih često prezačinjena, slana i masna.

Također, konzumiranjem "hrane sa stola", postoji mogućnost stvaranja velike količine bakterija što uzrokuje nakupljanje zubnog plaka i neugodan zadah te skupe odlaske veterinaru zbog uklanjanja zubnog kamenca.

Uz loše navike hranjenja sa stola teško je i zahtjevno kontrolirati što je ljubimac pojeo kroz dan te je li unio potrebnu količinu svih hranjivih tvari koje su mu potrebne za pravilan rast, razvoj te igru i fizičku aktivnost.

Suha visokokvalitetna gotova hrana u dnevnom obroku sadrži sve važne nutrijente koji su potrebni kućnom ljubimcu čiji se balans, dodavanjem hrane sa stola, može ozbiljno poremetiti. Hrana prilagođena kućnom ljubimcu omogućuje individualiziran pristup prilagođen njegovoj pasmini, dobi, tjelesnoj masi te zdravstvenom stanju. Davanjem hrane sa stola ljubimac s vremenom može postati izbirljiv te odbijati zdrave obroke koji su mu svojim sastavom neophodni za zdravlje.

S obzirom na to da se crijeva i crijevna mikroflora kod ljubimca navikavaju na određenu hranu, nagle promjene i uvođenje različite vrste hrane različitog porijekla često dovode do problema s probavom, proljeva te povraćanja. Stoga, kada poželimo nagraditi svog ljubimca, umjesto hrane sa stola svakako se preporučaju poslastice koje su svojim sastavom puno prilagođenije probavnom sustavu kućnog ljubimca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:46