STOP PETARDE

‘Građani su počeli isprobavati pirotehniku već na Badnjak, a neki s pucnjavom nisu završili na Novu godinu‘

Većina intervencija zagrebačkog skloništa bila je zbog pasa, a u nekoliko su se slučajeva spašavale ptice
 Srdjan Vrancic/Cropix

Brojke su tu: od 24. prosinca 2023. do 3. siječnja ove godine terenska ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba izašla je na četrdesetak intervencija. Većina intervencija bila je zbog pasa, a u nekoliko su se slučajeva spašavale ptice. Dobra je stvar da je većina pasa imala mikročipove, pa su lako stupili u kontakt s njihovim vlasnicima.

- Iako je građanima korištenje pirotehnike dopušteno samo šest dana, tj. između 27. prosinca i 1. siječnja, mi vam dajemo podatke za malo šire razdoblje jer su neki građani počeli isprobavati pirotehniku već na Badnjak, a neki s pucnjavom nisu završili na Novu godinu. Obuhvatili smo zato 11 dana tijekom kojih smo proteklih godina imali pojačan broj intervencija među kojima je većina vezana uz negativni utjecaj buke pirotehnike na životinje - kaže Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu i dodaje:

- Na sreću, ove zime nismo imali intervencija zbog naleta vozila na pse koji bježe od iznenadne snažne buke pirotehnike. Možemo biti zadovoljni što je broj naših intervencija zbog novogodišnje uporabe pirotehnike u padu. Građani su sve svjesniji negativnog utjecaja pirotehnike na životinje i spremni su odreći se jednokratne zabave radi dobrobiti životinja. Voljeli bismo da se taj trend nastavi i u godinama koje su pred nama - dodaje Skok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:50