ZBOG NJIH

VauMijau pokreće kampanju STOPetarde: Pričama vlasnika, veterinara i stručnjaka borimo se protiv pucnjave

Dok kućni ljubimci koji imaju sreću da žive u zatvorenom još i mogu nekako izdržati, oni koji su vani nemaju šanse

Našim je ljubimcima draže nebo puno zvijezda, a ne sjaja vatrometa praćenog užasnom bukom

 Vladimir Podoksenov/Sputnik/Profimedia

Zadnjih godina u našoj zemlji sve više jača svijest o tome da buka vatrometa i petardi ne čini sretnim baš sve na ovome svijetu. Postajemo svjesniji ranjivih skupina u društvu kojima pucnjevi škode:mnoge koji su bili u ratu ta buka vrati u strašne trenutke koje su preživjeli, a neopisivo je teško onima koji pate od PTSP-a, kao i djecu s posebnim potrebama. Sve su to naši sugrađani koji se novogodišnjoj noći ne raduju, nego od nje strahuju.

No, postoji još netko tko se boji pucnjeva. Oni koji ne znaju što se događa i umiru: bilo da im srce stane od straha, da u panici odjure pod automobil... To su životinje: psi, mačke, ptice, životinje koje ljudi uzgajaju za hranu... Sa svojim istančanim sluhom sve te pucnjeve čuju daleko jače od nas. Njima proslava ne znači ništa - mnogima je ta naša proslava zadnji trenutak u životu. Kad god se piše o ovome, mnogi se jave da kažu kako su te današnje životinje baš bezveze: eno, susjedov Garo je preživio 20 vatrometa, ništa mu nije bilo. Ili, susjedin Fifi je čak i lajao na vatromet. No, to ne govori baš ništa: možda je Garo umirao od straha, ali su svi gledali sjajne boje kako se rasprskavaju nebom, a ne njega. Fifi je, očito, bio jedan od onih sretnika koje buka ne plaši.

Životinje su se bojale jednako i prije i danas. Ne, nismo ih mi vlasnici razmazili: stvar je u tome da se većina njih boji. Dok kućni ljubimci koji imaju sreću da žive u zatvorenom još i mogu nekako izdržati, oni koji su vani nemaju šanse. Mačke koje nemaju nikoga na svijetu i žive na ulici, ptice koje se u panici zabijaju u stupove, malene životinjice raznih vrsta koje su užasnute i koje doslovno umiru od straha... To je naličje naše proslave, našeg radovanja i uzbuđenja pred godinom koja dolazi.

Zbog svega toga, mi u VauMijau, rubrici Jutarnjeg lista posvećenoj životinjama, odlučili smo pokrenuti kampanju koju smo nazvali STOPetarde. U mjesec dana trajanja kampanje podijelit ćemo s našim čitateljima brojne priče: od veterinara koji savjetuju kako olakšati ljubimcima, preko biheviorista koji imaju svoje preporuke, ornitologa, aktivista, vlasnika ljubimca koji će pričati o svojim iskustvima... U tih mjesec dana nastojat ćemo svima približiti svijet životinja kojem je ovo najgore doba godine i pozvat ćemo sve naše čitatelje da ne kupe petardu - neka radije tih par eura ubace u donacijsku kasicu kakvog azila. Svijet će tako postati malo bolje mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:44